Palestinski pjesnik osuđen je na smrt u Saudijskoj Arabiji zbog “otpadništva od vjere”, priopćila je u petak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Sud je u utorak osudio Ashrafa Fayada na smrtnu kaznu na koju je moguća žalba, rekao je Adam Coogle, čelnik nevladinih organizacija na Bliskom istoku.

“To je prilično rijetko” da se nekoga osudi za apostaziju, istaknuo je Coogle.

G. 2014. osuđen je na prvostupanjskom sudu na četiri godine zatvora i 800 udaraca bičem nakon tužbe koju je podigla jedna udruga.

Fayad je, po svjedočenju jedne osobe, govorio protiv Boga, a jedan vjerski čelnik ga je optužio za “svetogrđe” u zbirci pjesama koju je napisao prije deset godina.

Za otpadništvo od vjere, kao i ubojstvo, silovanje i trgovinu narkoticima može se dobiti smrtna kazna u toj zemlji koja primjenjuje strogu inačicu šerijata.

Kako navodi Amnesty International, od početka godine u toj zemlji je smaknuta 151 osoba, što je najveći broj od 1995.

Saudijska monarhija je zemlja koja uz Kinu, Iran i Sjedinjene Države izvršava najveći broj smrtnih kazna.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.