Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić završio je u pritvoru u Sarajevu nakon što su ga u petak švicarske vlasti izručile BiH, a ne Srbiji koja je za njim raspisala tjeralicu zbog ratnih zločina.

[quote_box_center]

  • Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić završio je u pritvoru u Sarajevu
  • Švicarske vlasti su ga izručile BiH, a ne Srbiji koja je za njim raspisala tjeralicu zbog ratnih zločina

[/quote_box_center]

Nedugo nakon što je švicarskim zrakoplovom sletio na sarajevsku zračnu luku u Sarajevo oko 15.00 sati, gdje ga je čekala skupina ljudi, Orića je preuzela granična policija BiH. Uz snažne mjere osiguranja prebačen je u državno odvjetništvo, koje protiv njega od 2006. godine vodi istragu za ratne zločine koju je preuzelo od okružnog državnog odvjetništva u Bijeljini.

Saslušanje u državnom odvjetništvu

Nakon saslušanja u državnom odvjetništvu, tijekom kojega se branio šutnjom, Oriću je određen 24-satni pritvor.

“Orić je saslušan. Iskoristio je svoje zakonsko pravo da se brani šutnjom. Sve je sada na državnom odvjetništvu BiH, a on će biti zadržan 24 sata u pritvoru”, rekla je odvjetnica Lejla Čović. Po njezinim riječima, odluka o pritvoru bit će poznata u subotu.

Švicarski savezni ured za pravosuđe u četvrtak je odobrio Orićevo izručenje Bosni i Hercegovini nakon što je uhićen 10. lipnja u Thonexu, nedaleko Ženeve na temelju tjeralice što ju je raspisao Interpol u Beogradu. Tada su mu švicarske vlasti odredile ekstradicijski pritvor a zatim ga odlučile izručiti BiH.

Srbijansko pravosuđe tereti Orića da je kao ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici sudjelovao u smaknućima Srba u toj općini u kojoj su postrojbe bosanskih Srba u ljeto 1995. godine počinile najteži ratni zločin genocida likvidiravši više od 8.000 bošnjačkih mladića i muškaraca.

Komentiraj