Stručno povjerenstvo koje je provjeravalo nepravilnosti u izvođenju programa kardiokirurških zahvata na djeci od 2007. do 2014. godine u Sveučilišnom kliničkom centru u Ljubljani, utvrdilo je da se program provodio na “neetički, nestručan i neprihvatljiv način”, objavili su u četvrtak vodeći liječnici ugledne slovenske zdravstvene ustanove u svom izvješću.

Komisija je zanijekala navode nekih medija da je u sedam godina provođenja programa kardioloških operacija na maloj djeci koji je vodio dr. David Mishaly, kirurg iz Izraela kojega su angažirala dva domaća kardiokirurga, zbog liječničkih grešaka pri operacijama umrlo desetak djece sa srčanim oboljenjima, ali je navelo da bi bilo bolje da se program zbog grešaka koje je sadržavao nikad nije primjenjivao.

 

  • U sedam godina koliko se program provodio, zbog nedovoljne osposobljenosti domaćih kirurga za operacije na djeci u Sloveniji je umrlo 33 djece sa srčanim manama, ali je povjerenstvo utvrdilo da je samo četvoro djece umrlo zbog pogrešnog tretmana, odnosno krivnjom liječnika.

 

Komisija za greške u programu operacija djece sa srčanim oboljenjima krivi prijašnje vodstvo Kliničkog centra koje je prije nekoliko mjeseci bilo prisiljeno dati ostavku zbog skandala oko liječnika neurologa koji je nekim svojim umirućim pacijentima davao mješavinu kalija i morfija, te ih tako eutanazirao, zbog čega je protiv njega podignuta optužnica.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.