Slovenska vlada u četvrtak je donijela restriktivne mjere za buduće primanje migranata koji se kreću balkanskom rutom i primat će samo one koji dokažu da će azil tražiti u Austriji ili Njemačkoj.

Mjere će se početi primjenjivati za migrante koji stižu u Dobovu vlakom najavljenim večeras oko 22 sata, kazala je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

“Ulazak u Sloveniju bit će dopušten samo onima koji dokažu da će azil zatražiti u Austriji i Njemačkoj, ostali će se odbijati”, kazala je slovenska ministrica, dodavši da će se uvesti i pojačana kontrola zelene granice.
Riječ je o recipročnoj mjeri kojom Slovenija reagira na odluku Austrije da ograniči broj migranata kojima će ove i sliijedećih godina odobriti azil, te da naprijed prema sjeveru propušta samo one koji namjeravaju azil zatražiti u Njemačkoj, dok će ostale, te one koji imaju kriminalni dosje ili predstavljaju sigurnosni rizik zadržati nakon granične provjere i vratiti u Sloveniju.
Slovenska je ministrica rekla da ju je o austrijskim restrikcijama i intenzivnijoj kontroli granice sa Slovenijom, te novim kriterijima za primanje izbjeglica, danas obavijestila austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, te da Slovenija uspješno nadzire slovensko-hrvatsku granicu i kontrolira migrantski val.
Kako će Hrvatska reagirati na mjere koje je danas uvela Slovenija, prerano je ocjenjivati, navela je Gjerkeš Žnidar.
Slovenska vlada danas još nije odredila limit za dnevni priljev migranata iz Hrvatske, što ministar vanjskih poslova Karl Erjavec jučer nije isključio, navevši to kao opciju ako se situacija bude zaoštravala.
“Naša vlada ima razrađen plan moguće eskalacije mjera kako bi se spriječilo da Slovenija postane džep u kojemu će ostati velik broj migranata”, kazala je Gjerkeš Žnidar, te dodala da je slovenska vlada o novim pravilima za ulazak migranata u Sloveniju već obavijestila hrvatsku vladu.
Dodala je da mjere koje stupaju na snagu danas ne znače da se Slovenija neće držati ženevske konvencije o međunarodnoj pomoći izbjeglicama.
Slovenske mjere za kontrolu migrantskog vala su pripremljene za različite scenarije, a Slovenija neće dopustiti da postane “džep”, odnosno hot-spot za migrante, kazala je ministrica na bojazni da će Austrija ubuduće u Sloveniju vraćati veći broj odbijenih migranata.
“Poručujem građanima da je svaka takva briga suvišna, sve ćemo učiniti da se to ne dogodi”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Slovenije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.