Pjongjang je upozorio SAD da će se suočiti s oštrom kaznom ukoliko nastavi s održavanjem zajedničkih vojnih vježbi s Južnom Korejom, prenosi dpa.

“Uslijedit će nemilosrdna osveta i kazna”, zaprijetio je glasnogovornik sjevernokorejske vojske u izjavi za službenu novinsku agenciju KCNA.

Prema njegovim riječima, “SAD će biti odgovoran za katastrofalne posljedice tih nepromišljenih agresivnih ratnih manevara, birajući vojnu konfrontaciju s Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (DPRK)”.

Podsjetimo, jedanaestodnevni vojni manevri SAD-a i Južne Koreje započeli su u ponedjeljak uz pojačanu retoriku Sjeverne Koreje i Washingtona. Južnokorejski predsjednik Moon Jae Inn upozorio je Pjongjang da zajedničke vojne vježbe ne koristi kao izliku za dolijevanje ulja na vatru, poručivši da Seul “nema nikakvu namjeru da poveća napetosti” između dviju Koreja.

Istovremeno u Ženevi, sjevernokorejski diplomat Ju Yong Chol je na konferenciji o razoružanju koja se odvija pod okriljem UN-a, izjavio da se sjevernokorejski ‘samoobrambeni’ nuklearni arsenal nikada neće naći na pregovaračkom stolu.

Govoreći o ‘stalnim nuklearnim prijetnjama’ SAD-a, Ju je rekao da su “mjere DPRK-a glede jačanja nuklearnih kapaciteta i razvoja interkontinentalnih projektila opravdana i legitimna opcija za obranu protiv tih očitih i stvarnih prijetnji”.

Komentiraj