Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa unatoč sankcijama Ujedinjenih naroda koje joj zabranjuju upotrebu  balističke raketne tehnologije, kazao je južnokorejski ministar obrane.

Sjeverna Koreja obavijestila je agencije Ujedinjenih naroda da planira lansirati raketu koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Međutim, to je izazvalo negodovanje mnogih država koje na to gledaju kao na test rakete dugog dometa.

Sjeverna Koreja prvotno je najavila da će raketu lansirati između 8. i 25. veljače, ali u subotu je to promijenila na između 7. i 14. veljače.

Raketa je lansirana prema jugu,  kao što je planirano, te je prošla preko južnog japanskog otoka Okinawa, izvijestio je japanski NHK. Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je kako se čini da se prvi stupanj rakete uspješno odvojio.

EPA/YONHAP
EPA/YONHAP

Japanski premijer Shinzo Abe nazvao je lansiranje “apsolutno neprihvatljivim”.

Prošlog mjeseca, Sjeverna Koreja testirala je četvrti put u svojoj povijesti nuklearnu napravu, iako su Sjedinjene Američke Države i druge vlade izrazile sumnju u njezine tvrdnje da je testirala hidrogensku bombu.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja radi na malim nuklearnim bojnim glavama koje se mogu montirati na rakete, ali mnogi stručnjaci tvrde da je još daleko od usavršavanja te tehnologije.

Dosad je pokazala dvije verzije balističkih raketa nalik tipu koji može dosegnuti  Zapadnu obalu SAD-a , ali nema dokaza da je takve rakete testirala.

Izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da ima suvereno pravo nastaviti sa svojim svemirskim programom.  Međutim, to joj je zabranjeno rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a koje joj zabranjuju korištenje balističke raketne tehnologije.

Posljednji put lansirala je raketu dugog dometa u prosincu 2012. godine, poslavši u orbitu predmet koji je opisala kao  komunikacijski satelit.

Kina žali zbog ispaljene sjevernokorejske rakete

Kina, glavni saveznik Sjeverne Koreje, “izrazila je žaljenje” u nedjelju nakon što je Pjongjang objavio ispaljivanje satelita u orbitu uz pomoć rakete dugog dometa.

“Što se tiče inzistiranja Sjeverne Koreje da provede lansiranje rakete, usprkos međunarodnom protivljenju, Kina izražava svoje žaljenje”, rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova na internetskoj stranici ministarstva.

Pjongjang “ima pravo na mirnodopsko korištenje svemira, ali to pravo ograničavaju odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, dodala je ona.

Kina je glavni važan saveznik i glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje, ali su bilateralni odnosi postali napeti zadnjih godina zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a održat će izvanrednu sjednicu zbog sjevernokorejskog lansiranja rakete dugog dometa, priopćilo je u nedjelju južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Južna Koreja, Sjedinjene Države i Japan zajedno su zatražile hitno sazivanje sjednice Vijeća.

“Trebala bi se održati u New Yorku u nedjelju u 11 sati po lokalnom vremenu”, priopćilo je ministarstvo.

Vijeće od 15 članova od ranije priprema rezoluciju kojom želi kazniti Sjevernu Koreju zbog nuklearnog testa 6. siječnja.

Južnokorejska vlada istražuje je li sjevernokorejsko lansiranje bilo uspješno.

Sjevernokorejska državna televizija najavila je za nedjelju popodne važnu obavijest. Televizija nije objavila detalje o posebnoj emisiji.

Sjeverna Koreja, koja tvrdi da je njezin raketni program usmjeren na lansiranje satelita, ispalila je raketu iz raketne baze na zapadnoj obali usprkos sankcijama UN-a koje joj zabranjuju upotrebu balističke raketne tehnologije.

 

Komentiraj

FOTO:EPA/KCNA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.