Najmanje 30 civila smrtno je stradalo u srijedu u zračnim napadima na mjesta pod kontrolom džihadista Islamske države na istoku Sirije, izvijestio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Opservatorij nije precizirao čiji su zrakoplovi izveli napade, koji su uslijedili dva dana nakon smrtonosnog napada međunarodne koalicije na zatvor pod kontrolom IS-a, koji se također nalazi na istoku Sirije.

Cilj današnjih napada bilo je mjesto Deblane, smješteno oko 20 km istočno od Majadinea, grada u čijem je bombardiranju iz zraka u ponedjeljak ubijeno šezdesetak osoba, većinom zatvornika, prenosi Opservatorij.

Oba se grada nalaze u pokrajini Deir Ezor, koju u najvećem dijelu pod kontrolom drže džihadisti.

Po izvješćima Opservatorija s mjesta događaja, broj smrtno stradalih u današnjem napadu mogao bi biti veći mnogih teško ozlijeđenih osoba koji su u kritičnom stanju te ranjenih čija su tijela ostala blokirana među ruševinama.

Međunarodna koalicija bombardira položaje IS-a u Siriji i u susjednom Iraku. Ekstremistička grupa izgubila je dio teritorija te danas bila ciljem dvaju odvojenih napada. Njihov krajnji cilj je istjerati džihadiste iz Rake i Mosula.

Washington tvrdi da mu je prioritet u Siriji rat protiv IS-a, unatoč tomu što je povisio ton na pripadnike režima Bašara al Asada, optuživši ga da priprema kemijski napad te da prijeti odmazdom.

Komentiraj