Program Narodne koalicije “Siguran smjer za Hrvatsku” koji će javnosti biti dostupan uskoro, napisan je na 113 stranica i podijeljen na 15 poglavlja, a u njemu SDP sa svojim koalicijskim partnerima definira smjer u kojem bi Hrvatska trebala krenuti od 2016. do 2020. ukoliko oni osvoje vlast. Kako piše Jutarnji, u dokumentu su navedena poglavlja gospodarstvo, obrazovanje, zdravstvo, rad i zapošljavanje, socijalna politika, poljoprivreda i ruralni razvoj, porezna politika i proračun, pravosuđe, javna uprava, promet, energetika, zaštita okoliša, regionalni razvoj i decentralizacija, kultura te nacionalna sigurnost i vanjska politika.

Glavni cilj SDP-a u sljedeće četiri godine jest podići zaposlenost na stopu od 66,2 posto, a nezaposlenost svesti na razinu prosjeka EU. Budući da je nezaposlenost u Hrvatskoj u 2015. bila 16 posto, a stopa zaposlenosti 60,5 posto, u konkretnim brojkama to znači da će SDP tijekom mandata otvoriti 145.000 novih radnih mjesta, a broj nezaposlenih s prosječnih 300.000, koliko ih je bilo lani, smanjiti na 170.000.

Za ostvarenje povećanja zaposlenosti moguća buduća Vlada koju bi sastavila Narodna koalicija namjerava koristiti sredstva EU fondova te jačati mjere aktivne politike zapošljavanja, prije svega one orijentirane na mlade i na starije od 50 godina. Mjeru stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, koju je ova Vlada privremeno zaustavila, namjeravaju dodatno proširiti te naknadu podići s 2400 na više od 3000 kuna mjesečno. Zapošljavanje starijih stimulirat će petogodišnjim oslobađanjem poslodavaca od plaćanja doprinosa na plaće svakog starijeg od 50 godina kojeg zaposle na neodređeno vrijeme.

Također se obećava i uvođenje socijalne mirovine, a kako piše Jutarnji, radi se o zajamčenim prihodima svih starijih od 65 godina koji nemaju mirovinu. Najavljuje se i zakonska podloga po kojoj bi jedan partner nakon smrti drugog partnera mogao primati dio njegove mirovine, bez obzira na vlastiti status. Namjeravaju poraditi i na proširenju kruga umirovljenika koji bi imali pravo istovremeno raditi i primati mirovinu. Najavljuju ukidanje postojećeg beneficiranog radnog staža i uvođenje profesionalne mirovine za specifična zanimanja.

Komentiraj