Zagrebačka filharmonija održala je u nedjelju u Sarajevu koncert u povodu 9. svibnja, Dana Europe i datuma koji se obilježava u znak sjećanja na pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu a ovaj nastup rezultat je dugodišnje suradnje uprava glavnog grada Bosne i Hercegovine i Zagreba.

Koncert je održan u reprezentativnom zdanju sarajevske Vijećnice i ujedno je upriličen u povodu 120 godina od izgradnje te građevine koja je svojevrsni simbol grada a u proteklom ratu je bila teško oštećena te u povodu obilježavanja 145 godina djelovanja Zagrebačke filharmonije.

Savjetnik u zagrebačkoj gradskoj upravi Harun Omerbašić kazao je pred publikom kako je grad Zagreb rado sudjelovao u organiziranju ovog koncerta jer je 9. svibnja možda najbolji povod za takav događaj budući da je riječ o najvažnijem europskom prazniku a univerzalni jezik glazbe najbolje prenosi poruke mira koji svi trebaju.

Pod ravnanjem mladog Krešimira Batinića zagrebački su filharmoničari  u uvodnom dijelu izveli “Odu radosti” a potom uvertiru za operu “Porin” Vatroslava Lisinskog.

Mezzosopranistica Iva Krušić uz pratnju filharmoničara izvela je “Pjesmu čeznuća” Jakova Gotovca a na repertoaru se našla i uvertira za operu “Đerdan” i arija Petrice iz ove opere tog poznatog hrvatskog skladatelja.

Vrhunac glazbene večeri bila je izvedba Simfonije br. 4 poznate i kao “Talijanska” Felixa Mendelssohna Bartholdyja a koncert je na bisu završen “Velikom polonezom” Vatroslava Lisinskoga.

Kao gost sarajevskog gradonačelnika Ive Komšića koncertu je nazočio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.