Saborska većina skinula je u petak oznaku hitnosti sa SDP-ova prijedloga izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, pa će taj prijedog proći redovitu proceduru u dva čitanja.

Hitnosti se usprotivio Klub HDZ-a jer, kako je objasnio Ivan Šuker, zakonu nedostaje ocjena fiskalnog učinka. Stručne službe trebale bi takve zakone vraćati, jer svi zakoni moraju imati procjenu fiskalnog učinka u tekućoj i narednim godinama, rekao je Šuker navodeći da učinak SDP-ova prijedloga prelazi milijardu kuna. SDP-u je predbacio da je ponuđene izmjene mogao predložiti i prije tri mjeseca, kad je njegova Vlada još vodila državu.

Po predloženim izmjenama, naknada za prvih šest, odnosno osam mjeseci roditeljskog dopusta, ovisno koristi li ga jedan ili oba roditelja, povećala bi se sa sadašnjih 2660 kuna na 3325 kuna. Riječ je o dopustu na koji imaju pravo zaposleni roditelji nakon navršenih šest mjeseci života djeteta, a SDP predlaže da se iznos naknade sa sadašnjih 80 posto proračunske osnovice poveća na sto posto.

Među desetak točaka kojima je dopunjen saborski dnevni red su i SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku, te dopune Zakona o mirovinskom osiguranju koje je predložio Klub HSU-a i Stipe Petrine.

U dnevnom redu su i Vladini prijedozi potvrde dva međunarodna ugovora, te izvješća o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, te Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u 2014.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.