Nacionalni park Sjeverni Velebit dobio je sredstva Europske unije za razvoj novih programa za posjetitelje starije od 55 godina, pod sloganom “Usporite da bi osjetili život u EDEN-u!”

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izvijestilo je da je u COSME programu, namijenjenom malim i srednjim poduzetnicima, Europska komisija krajem prošle godine raspisala Natječaj za poticanje konkurentnosti i održivog razvoja u turističkom sektoru.

Nacionalni park Sjeverni Velebit je s EDEN (European Destination of Excellence) partnerima iz Slovenije, Austrije i Italije prijavio projekt uspostavljanja suradnje i razvoja zajedničkih programa EDEN destinacija susjednih zemalja za ciljanu grupu posjetitelja – parovi 55+ i žene 55+.

Vrijednost čitavog projekta je nešto manja od 300.000 eura od čega Europska komisija refundira 75 posto. Projekt će se provoditi od ožujka 2016. do srpnja 2017. godine pod nazivom: “Razvoj mreže turističkih proizvoda za populaciju 55+ – uspostava suradnje kroz lanac turističkih proizvoda u partnerskim EDEN destinacijama za povećanje konkurentskog i održivog razvoja – EDEN55plusNW”.

Glavne zadaće projekta su: analiza ponude svakog pojedinog područja (Solčavsko, Idrija, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Vulkanland), analiza zahtjeva specifične grupe posjetitelja 55+; osmišljavanje četiri petodnevna programa koji uključuju obilazak ovih područja. Također, testiranje programa kroz talijansku udrugu umirovljenika i uključivanje tako dobivenih rezultata u oblikovanje finalnog proizvoda te zajednička promocija u svim zemljama sudionicama i ponuda tako gotovog proizvoda – programa na tržištu turističkih usluga.

“Razvojem novih programa za posjetitelje zapravo se može postići kvalitetan doživljaj Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i to je svakako bio jedan od motiva zbog kojih smo se prijavili na ovaj projekt”, izjavila je ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Mirjana Javor prilikom potpisivanja Ugovora o partnerstvu za projekt pod sloganom “Slow down to feel the life in EDEN Destinations ili Usporite da bi osjetili život u EDEN-u!”.

Cilj je kroz EDEN (European Destination of Excellence) mrežu promovirati i dalje razvijati dobro organiziran, održivi, neinvazivni edukativni kulturni turizam temeljen na prirodnim vrijednostima ovog područja.

“U suradnji s lokalnom zajednicom sudjelovati ćemo u osmišljavanju programa koji će povećati broj posjetitelja u razdoblju pred i post sezone”, poručila je Javor.

Nacionalni Park Sjeverni Velebit dobit će i bolju i jaču međunarodnu promociju o kojoj govori i podatak da u provedbi projekta sudjeluje više od 80 dionika u četiri zemlje. EDEN projekt, kaže Javor, zapravo je sadržajna nadogradnja već realiziranih infrastrukturnih projekata, kao što je Obnova stanova na Alanu i Lubenovcu (NIP) te Centar za posjetitelje Krasno koji je u fazi realizacije. Navedena infrastruktura dijelom može biti i dobra baza za provedbu programa, dodala je.

Projekt ima vrijednost i za širu zajednicu jer kroz umrežavanje različitih ponuditelja usluga na lokalnoj razini i osmišljavanje novog programa – turističkog proizvoda, sigurno će se poboljšati uvjeti za razvoj i unaprjeđenje turističke ponude Krasna, grada Senja, ali i čitave Ličko – Senjske županije, kaže ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

 

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.