Razgovori o Siriji u Ženevi puštaju vodu na sve strane, predstavnici režima tvrde da nemaju partnera za pregovore, dok oporba ne želi pregovarati dok se ne provedu trenutačne mjere zaštite civila i optužuje međunarodnu zajednicu da je slijepa na tu tragediju.

Izaslanstvo režima Damaska je dulje od 2 sata razgovaralo s posebnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom koji se s oporbom sastao u ponedjeljak. Nakon razgovora je vođa izaslanstva, sirijski veleposlanik u UN-u Bašar al-Džafari, rekao da je još u tijeku pripremna faza i da još ne znaju s kime će pregovarati. Ponovio je da suprotna strana nije ozbiljna. Damask i njegovi saveznici smatraju Izaslanstvo Visokog pregovaračkog odbora (HCN) teroristima.

Staffan de Mistura je u ponedjeljak objavio da su pregovori službeno počeli, ali je al-Džafari u utorak rekao da je prerano za neizravne pregovore izaslanstava sirijske vlade i oporbe u odvojenim prostorijama.

“Nalazimo se u pripremnoj fazi prije službenog pokretanja neizravnih pregovora”, rekao je Džafari novinarima nakon sastanka s de Misturom.

UN-ov izaslanik za švicarsku je TV postaju RTS dopustio je mogućnost potpunog neuspjeha pregovora, ali i naglasio kako bi to ostavilo Siriju bez ikakve nade.

Na novinarsko pitanje da li bi ženevski pregovori mogli završiti potpunim neuspjehom, de Mistura je odgovorio – “To je uvijek moguće, osobito nakon pet godina užasnog rata, u situaciji u kojoj se strane uzajamno mrze i u kojoj vlada golemo nepovjerenje”.

“Dogodi li se i ovaj put neuspjeh, nakon što smo pokušali s dvjema konferencijama u Ženevi, za Siriju više neće biti nade. Pod svaku se cijenu moramo pobrinuti da do neuspjeha ne dođe”, rekao je Staffan de Mistura.

Sirijski crveni križ je u utorak uputio međunarodnu humanitarnu pomoć pobunjeničkom gradu koji je pet mjeseci u okruženju režimskih snaga.

Ukidanje opsade sirijskih gradva je glavni zahtjev za pokretanje neizravnih pregovora u Ženevi između režima i oporbe.

Oporba pokretanje pregovora pod okriljem UN-a, osim prekidom opsade, uvjetuje i prekidom bombardiranja civila, oslobođenjem zatvorenika i upućivanjem humanitarne pomoći.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.