Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u četvrtak da bi ruska vojska, bude li potrebno, mogla “za nekoliko sati” vratiti svoje zrakoplove u Siriju, odakle  bi se trebala povući za dva do tri dana.

“Bude li potrebno, Rusija može u samo nekoliko sati povećati svoju nazočnost u regiji do razine koja će odgovarati situaciji”, rekao je Putin na svečanosti u Kremlju na kojoj je odlikovao vojnike i časnike koji su se vratili iz Sirije.

“Mi to ne želimo. Vojna eskalacija nije nam u interesu. Zato se nadamo da će sve sukobljene strane biti razumne i podržati mirovni proces”, pokrenut u Ženevi, dodao je.

Putin je ipak upozorio da, ako pobunjenici prekinu prekid vatre, proglašen 27. veljače, reakciju Moskve neće trebati dugo čekati.

“Ako utvrdimo da bilo koja skupina krši prekid vatre, bit će automatski isključena s popisa koji nam je dao SAD. Dakle, sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze”, upozorio je.

Putin je također potvrdio da će raketni sustavi S-400 i Pancir S-1 ostati u ruskim bazama u Siriji u “stalnoj borbenoj misiji”.

“Stvorili smo uvjete za pokretanje mirovnog procesa. Vi, ruski vojnici, otvorili ste put miru”, rekao je.

Putin je troškove akcije u Siriji, koja je počela 30. rujna, procijenio na 33 milijarde rublji ili 425 milijuna eura, što je najvećim dijelom financirano iz proračuna ruskog ministarstva obrane.

Povlačenje iz Sirije trebalo bi biti završeno za dva do tri dana, objavila je Moskva u četvrtak. Rusija će ipak na terenu zadržati opremu i ljude kako bi pratila poštivanje prekida vatre i nastavila napadati “terorističke ciljeve”.

Komentiraj