Prvi reaktor bit će pušten ponovno u rad u utorak u Japanu, dvije godine nakon zatvaranja svih nuklearnih centrala u zemlji nakon nesreće u Fukušimi, objavila je u ponedjeljak tvrtka Kyushu Elecrric Power.

“Ponovno ćemo pustiti u rad taj reaktor 11. kolovoza a struju bi trebao početi proizvoditi 14. kolovoza”, objasnila je tvrtka u priopćenju.

 

 

  • Reaktor koji je prvotno proradio u srpnju 1984., ugašen je 10. svibnja 2011. i trebao je biti tri do četiri mjeseca na redovitom održavanju.

 

 

“Postupno ćemo povećavati snagu i predviđamo normalnu eksploataciju od početka rujna”, dodala je tvrtka.

Puštanje u rad izvodit će se pod nadzorom nuklearnog regulatora, a Kyushu Electric ističe “da joj je sigurnost prioritet da će oprezno prelaziti iz etape u etapu pri postupku puštanja u rad reaktora”.

Reaktor koji je prvotno proradio u srpnju 1984., ugašen je 10. svibnja 2011. i trebao je biti tri do četiri mjeseca na redovitom održavanju.

Ipak dosad nije stavljen u pogon jer su u međuvremenu, nakon tragedije u Fukušimi, japanske vlasti počele tražiti da se ispunjavaju strože norme sigurnosti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.