Nema dogovora između Sjedinjenih Država i Rusije o provođenju zajedničkih zračnih udara u Siriji, priopćio je u petak State Department dodajući da očekuje od Rusije da izvrši pritisak na sirijsku vladu kako bi prestala kršiti primirje.

“Nema dogovora o provođenju zajedničkih zračnih udara s Rusima u Siriji. Ono što razmatramo s našim ruskim kolegama…. su prijedlozi za održiv mehanizam boljeg nadgledanja i primjene prekida neprijateljstava”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Rusija je predložila Sjedinjenim Državama i koaliciji koju predvode da počnu zajedničke zračne udare u Siriji 25. svibnja na pripadnike Fronte al-Nusre i druge pobunjenike koji ne poštuju primirje, izjavio je u petak ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Rusija predlaže da mete tih zračnih udara također budu konvoji s oružjem, uključujući one koji ulaze u Siriju iz Turske.

Šojgu je rekao da je taj prijedlog koordiniran sa sirijskom vladom i da je razmotren s američkim vojnim stručnjacima u Amanu u Jordanu.

Nakon izjave Šojgua oglasilo se američko ministarstvo obrane priopćivši da nije primilo takva zahtjev od Rusije.

“Mi ne surađujemo niti koordiniramo s njima operacije u Siriji”, rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis dodajući da se Rusia usredotočila na pružanje potpore sirijskom režimu  dok je SAD koncentriran na zadavanje poraza Islamskoj državi.

SAD i Rusija podupiru suprotne strane u sirijskom građanskom ratu, no slažu se oko toga da neke terorističke skupine moraju biti eliminirane.

Obje su države pomogle postići prekid vatre u veljači koji ne uključuje skupine koje je UN proglasio terorističkim kao što je, primjerice, Fronta al Nusra.

Komentiraj