Tisuće ljudi izašle su u subotu na ulice Varšave na prosvjed protiv ograničavanja prava na abortus.

Ženske udruge organizirale su prosvjed kao odgovor na prijedlog zakona o totalnoj zabrani pobačaja o kojoj bi uskoro trebao raspravljati parlament.

Konzervativna premijerka Beata Szydlo i čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kaczinski podupiru zabranu pobačaja u toj većinski katoličkoj zemlji.

Prosvjednici su nosili transparent s fotografijom premijerke na kojem piše: “Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne podupiru druge žene”.

Prosvjednici, među kojima su bili mladi i obitelji s djecom, traže liberalizaciju postojećeg zakona kako bi se zaštitile trudnice koje riskiraju živote zbog ilegalnih pobačaja.

Poljski zakon trenutno dopušta pobačaj u slučaju silovanja, bolesti fetusa ili ugroženosti života majke.

Među ostalim transparentima bio je i onaj “Moje tijelo. Moja odluka”.

“Ovdje smo i u ime žena iz manih gradova i sela, žena koje nemaju novaca za siguran pobačaj u Njemačkoj ili drugim zemljama”, rekla je glasnogovornica ženske udruge.

Istaknula je da su izostanak edukacije o spolnom životu i pristupa kontracepciji neki od glavnih uzroka neželjenih trudnoća, osobito među maloljetnicama.

Procijenjuje se da godišnje oko 100.000 Poljakinja obavi pobačaj u inozemstvu. Godine 2015. u Poljskoj je registrirano manje od tisući legalnih pobačaja.

Komentiraj