Tisuće Poljaka koji podržavaju pravo žena na izbor kad je riječ o pobačaju okupile su se u nedjelju u Varšavi na prosvjednom skupu ispred zgrade parlamenta nakon što je vođa poljske vladajuće stranke podržao zahtjev poljskih katoličkih biskupa da se pobačaje posve zabrani.

Poljska već ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u EU-u. Službene statistike pokazuju da se svake godine izvede svega nekoliko stotina pobačaja, no zagovornici prava žena na izbor ističu da su ilegalni pobačaji jako brojni.

Rasprava oko tog kontroverznog pitanja vodi se već mjesecima. Konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), koja je došla na vlast u listopadu, planira postrožiti zakon kako bi ga uskladila s učenjima Katoličke Crkve, što jako ljuti liberale i aktiviste za prava žena.

“Čak je i iranski zakon o pobačaju liberalniji od ovog prijedloga, zato moramo prosvjedovati”, kazala je Marta Nowak, jedna od sudionica skupa, koji je putem društvenih mreža organizirala lijeva stranka Zajedno.

Poljska trenutačno dopušta prekid trudnoće samo u ranoj fazi i kada ugrožava život ili zdravlje majke, zatim kada bi dijete vjerojatno bilo trajno hendikepirano ili kada je trudnoća posljedica kaznenog djela, silovanja ili incesta. Poljski biskupi traže da se zakon iz 1993. postroži i da pobačaj bude dopušten jedino u slučaju da je život majke ugrožen.

“…Stajalište katolika o tome je jasno i nepromjenjivo: život svake osobe mora biti zaštićen od začeća do prirodne smrti”, istaknuli su u pismu pročitanom u nedjelju u crkvama širom zemlje, a objavljenom nekoliko dana prije. “Tražimo od zastupnika i vlade da iniciraju zakon.”

Jaroslaw Kaczynski rekao je novinarima ranije ovaj tjedan da kao katolik mora poslušati poziv biskupa.

Iako neće prisiliti stranku da glasuje za zabranu, “vjeruje da će velika većina zastupnika ili možda svi podržati prijedlog”.

PiS planira ukinuti državno financiranje umjetne oplodnje i ponovno uvesti obvezu posjedovanja recepta za kontraceptivnu pilulu za “jutro poslije”.

Stranka ima većinu u parlamentu, a  Kaczynski ima na nju velik utjecaj. Premijerka Beata Szyldo također podržava zabranu pobačaja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.