Singapur u nedjelju ima namjeru uz bezbrojne bijele i crvene zastave bogato proslaviti pedesetu obljetnicu neovisnosti, a dan nacionalnog ponosa vjerojatno će iskoristiti premijer kako bi za rujan sazvao izbore.

Grad-država, otok od 5,5 miljuna stanovnika, malo sjevernije od ekvatora, na vrhu malezijskog poluotoka od kojeg je odvojen morskim prolazom Johor, danas je globalni poslovni centar čiju ekonomiju i socijalni model priželjkuju nacije širom svijeta.

Povodom dana neovisnosti vlada organizira veliku paradu uz prelete zrakoplova i vatromet, za publiku od oko 200.000 ljudi, kao i milijune koji će proslavu pratiti na televiziji.

“Nakon pedeset godina dok stojimo u ovom visokom baznog logoru osvrćemo se i divimo kako smo daleko stigli. Zahvalni smo onima koji su nam to omogućili”, rekao je premijer Lee Hsien Loong u televizijskom govoru uoči nacionalnog dana.

 

  • “Iz istog tog baznog logora možemo gledati naprijed vrhunce koji su pred nama. Put pred nama je neistražen. Ali moramo ustrajati jer želimo bolje za sebe i za svoju djecu”.

 

Lee je govorio i u koncertnoj dvorani Victoria u kojoj je njegov otac, prvi premijer zemlje Lee Kuan Yew osnovao Stranku narodne akcije 1954. Ta je stranka na vlasti od stjecanja neovisnosti.

Snimka govora Lee Kuana Yewa koji čita izjavu o neovisnosti, dokument koji je najavio otcjepljenje Singapura od Malezije, puštena je na radiju i televiziji.

Očekuje se da će premijer danas sazvati izvore za rujan. Njegovoj je stranci pred prošle izbore pala popularnost zbog sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, eksplozije cijena nekretnina te vala stranih radnika.

Politički analitičari očekuju da ovaj puta Leejeva stranka dobije više glasova, uglavnom zahvaljujući domoljublju i odjecima ovogodišnje okrugle obljetnice ali i vladinih napora da se pozabavi pitanjima koja brinu javnost.

Komentiraj