Drago Prgomet rekao je u ponedjeljak u razgovoru za RTL Direkt kako se nova vlast neće moći formirati bez MOST-a, te kako će upravo oni predložiti budućeg mandatara. A on, dodao je Prgomet, neće biti ni Tomislav Karamarko ni Zoran Milanović.

Prgomet je istaknuo kako sada slijede pregovori, na kojima će oni predložiti set reformi za koje očekuju da će biti prihvaćene. “Ono što želim naglasiti – ovaj broj mandata koje smo dobili nam daje obvezu i odgovornost za provođenje reformi. Mi od te odgovornosti ne bježimo i mislimo da se reforme mogu provoditi samo na jednom mjestu, ako ste u izvršnoj vlasti”, rekao je Prgomet.

Čelnik MOST-a Božo Petrov nije tako jasno i izričito izjavio da su spremni ući u izvršnu vlast. “Činjenica je da, kada smo ulazili u izbore, nismo razmišljali o tako velikoj potpori, a ta potpora je bila jasna. Ljudi žele promjene, a ako želite promjene, morate biti dio onih koji te promjene mogu provesti, a to je izvršna vlast”, kaže Prgomet objašnjavajući kako je Petrov jasno rekao kako neće biti koalicije sa strankama koje ne žele prihvatiti njihov program promjena.

Dodao je kako će razgovarati sa svima koji su dobili legitimitet hrvatskih birača. “Petrov je razgovarao i s Milanovićem i Karamarkom, činjenica je da je Milanović uputio čestitke meni, činjenica je i da je zvao međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, ja mu nisam uspio odgovoriti… Prema tome, očigledno postoje pozivi i postoji volja”, objašnjava Prgomet.

Bivši član HDZ-a kaže kako nema razloga da se unutar stranke dogode bilo kakva razilaženja. “Reforme su nam na prvom mjestu, spremni smo ih provoditi do zadnjeg trena, pa čak i ako bi nas to dovelo do gubitka sljedećih parlamentarnih izbora”, poručuje.

Još je jednom ponovio kako mu nitko nije ponudio mjesto premijera. “Zanimljivo je da su tek u izbornoj noći dvije vodeće stranke počele govoriti o reformama i promjenama, to tijekom kampanje nismo čuli”. Zaključio je kako poštuje legitimitet obje stranke, ali o novom mandataru će, poručuje, odlučiti MOST. “A to neće biti ni Karamarko ni Milanović.”

Komentiraj