Premijer Tihomir Orešković gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje se osvrnuo na teme poput proračuna, ministra branitelja te smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića. Premijer orešković izjavio je kako proračun za 2016. smatra realnim te da je Europsku komisiju uvjerio kako je Vlada spremna provesti reforme. Među ključnim reformama izdvojio je reformu zdravstvenog sustava.

“Proračun je kvalitetan! BDP bi trebao rasti 2 posto, što je realno, a deficit je ključan faktor i on bi trebao ići ispod tri posto. Cilj je i smanjiti nezaposlenost – rekao je premijer te dodao kako je uvjerio ljude iz Europske komisije da poštede Hrvatsku korektivnih mjera.

“Čuo sam se s potpredsjednikom EK-a kojeg sam preko telefona uvjerio da ćemo provesti reforme. Ne bi oni nama dali podršku da su sumnjali da smo spremni na reforme.”

 Što je s problemom HAC-a?

 

“HAC je ključni faktor, tu moramo smanjiti dug od 4,5 milijardi eura. Mi smo kao rješenje predložili drugi stup i investiciju. To je naša autocesta i mislim da bi to bi imalo pozitivni rezultat. Jučer sam imao sastanak sa sindikatima. Cilj ove Vlade je povećati standard svih građana RH i povećati plaće.”

O socijalnim naknadama: “Treba promijeniti pravila. Nije mi logično da iste beneficije imaju bogataši i oni na rubu egzistencije. Oni kojima je pomoć stvarno potrebna, tu će pomoć dobiti.”

Na pitanje opstruira li Milijana Brkića:

“Ne bih rekao, to je jedan proces u kojem moram izabrati najkvalitetnijeg kandidata. Što prije ću izabrati novog ministra. Od prvog dana smo rekli da ćemo izabrati najkvalitetnije ljude, ne gledam odakle dolaze ljudi. Svi imamo zajednički cilj.”

Na pitanje traje li to sve predugo, premijer je rekao kako možda nekome traje predugo, a nekome prekratko te kako je sve to proces.

O situaciji šefa SOA-e Dragana Lozančića

“Znamo u kojoj smo situaciji oko SOA-e, to će se u pravo vrijeme srediti… To je bitna odluka”.

Raskol u Vladi?

“Nema raskola u Vladi, bitno je da se čuje svačiji glas. Mi kao Vlada imamo zajedničke ciljeve, no dobro je imati različita mišljenja jer to stvara bolje rezultate i kvalitetnije odluke. Reforme smo zajedno definirali i zajedno predložili”.

Komentiraj