06.01.2014., Istanbul - Najveci grad u Turskoj i nekadasnja prijestolnica Istocnog Rimskog Carstva, smjesten je na idealnom polozaju Bosporskog tjesnaca izmedju Europe i Azije. Kulturna raznolikost, povijest Istanbula, mnostvo dzamija, Veliki Baazar, ukusna hrana samo su neki od brojnih razloga za posjet ovom gradu. Photo: Filip Brala/PIXSELL

Turske vlasti uhitile su u srijedu osam muškaraca za koje se sumnja da su pripadnici sunitske džihadističke skupine Islamske države (IS), a planirali su ilegalno otputovati u Njemačku, prenosi dpa.

Osam muškaraca, svi navodno marokanski državljani, stigli su u Istanbul iz Casablance, predstavljajući se kao turisti. Uhićeni su u glavnoj istanbulskoj zračnoj luci Ataturk nakon što je policija otkrila da su dali krive informacije o rezerviranom hotelskom smještaju. Iz zaplijenjenih dokumenata se saznalo da su planirali iznajmiti čamac u Izmiru i odvesti se do Grčke, a potom preko Atene i istočnoeuropskih zemalja do Beča, s krajnjim odredištem u Njemačkoj.

Turska je je jedna od glavnih tranzitinih točki za izbjeglice i migrante koji se pokušavaju dokopati Europske unije. Maroko je ovaj tjedan uhitio četvero ljudi za koje se sumnja da pripadaju ćeliji IS-a.

Komentiraj

FOTO:Filip Brala/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.