Europski tjedan počeo je u subotu u Zagrebu središnjom proslavom na Trgu Europe pod nazivom EU piknik koju su otvorili dječji zbor Zvjezdice i predstavnici već tradicionalnih organizatora – Predstavništva Europske komisije, Ureda za informiranje Europskog parlamenta, ministarstva vanjskih i europskih poslova, a ove godine i veleposlanstva Nizozemske, zemlje predsjedavjuće EU-a.

“Odlučili smo proslaviti Dan Europe (9. svibna) u subotu, da zajedno napravimo piknik, da se prisjetimo gospodina (Roberta) Schumana koji je prije 66 godina započeo veliki projekt koji još uvijek traje, koji je jedinstven u povijesti čovječanstva”, rekao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Zagrebu Branko Baričević obraćajući se okupljenima na proslavi.

Dana 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja Europske unije.

“Mi smo dio toga i velika nam je čast i zadovoljstvo da Europska komisija zajedno sa svih 28 članica taj projekt i dalje unaprjeđuje kao projekt stabilnosti i mira na ovom kontinetu, kao pretpostavke prosperiteta i boljega života”, istaknuo je. “Vjerujem da ćemo se svi skupa dobro provesti i sjetiti se da je zajedništvo naša snaga, naša ljepota i prednost. Svima skupa ugodan i prekrasan ovaj Dan Europe”, poželio je Baričević.

Voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić pozdravila je sve okupljene, a posebice hrvatske eurozastupnike “koji su se pridružili danas kako bi u izravnom kontaktu i razgovoru s građanima obilježili taj krasan dan”.

Eurozastupnici Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Jozo Radoš i Davor Škrlec kao i predstavnici veleposlanstava država članica u Republici Hrvatskoj pridružili su se građanima na proslavi na otvorenom.

Pomoćnica ministra vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević rekla je da je Dan Europe dan kada se slavi mir i jedinstvo u EU, začetak ideje Unije, europske vrijednosti i prije svega zajedništvo.

“Mi smo suočeni s raznim izazovima, kako unutar EU-a tako i šire, i uvjereni smo da ih samo zajedno možemo uspješno riješiti”, kazala je ona. “Mi u Hrvatskoj vjerujemo u europski projekt, s tom vjerom smo pregovarali o članstvu i u toj vjeri dalje nastavljamo biti aktivnom članicom EU-a.”

Nizozemska veleposlanica Ellen Berends najavila je današnje aktivnosti – EU piknik i nakon toga Orange Bike Ride. Veleposlanica je pozvala sve okupljene na Orange Bike Ride, biciklističku utrku koja počinje u podne, a koja je poklon Nizozemske kao predsjedavajuće EU-a gradu Zagrebu.

Orange Bike Ride dio je “Europskog biciklističkog izazova” kojemu je cilj promovirati održive načine prijevoza i motivirati što veći broj građana na ekološke načine kretanja gradom, u ovom slučaju biciklom. Izazov traje od 1. do 31. svibnja, a pobjednik je grad koji skupi najviše kilometara razmjerno broju stanovnika. U izazovu sudjeluju pojedinačne osobe, ali se natječu za grad u kojem žive.

Zemlje članice EU-a postavile su također svoje štandove na kojima građanima nude ukusne zalogaje tipične za njihove države te promotivni materijal.

Središnju cjelodnevnu proslavu će zatvoriti koncert Soul Fingersa i Marka Tolje s početkom u 21 sat.

Europski se tjedan također svečano obilježava diljem Hrvatske u organizaciji 13 informacijskih centara Europe Direct te 4 Europska dokumentacijska centra.

Komentiraj