Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je, nakon povratka iz Rima, gostovao na RTL-u gdje je komentirao aktualne događaje.

Osvrnuo se na jučerašnju najavu ministrice gospodarstva Martine Dalić o zakonu za pomoć sistemski važnim kompanijama. Naglasio je kako je Agrokor važan za sistemsko funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te da se Vlada ponaša odgovorno.

“Sve naše poruka i sva naša aktivnost bila je stručna, diskretna, nije niti u jednom trenutku potaknula bilo kakve procese niti na tržištu kapitala niti na poslovnoj zajednici koji bi se mogli okarakterizirati kao otežavajući za okolnosti koje su itekako kompleksne”, rekao je Plenković.

Dodao je da se kao odgovorna Vlada žele pripremiti za ‘dgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir u slučaju da određeni aktivizam od strane države bude potreban’. Za Vladu je, dodaje, najvažnije da kompanija i vlasnik osiguraju vlastitu likvidnost, plan restrukturiranja i dugoročnu održivost koncerna.

Naglasio je i kako je cilj Vlade osigurati kvalitetno restrukturiranje kompanije i pomoći procese nkoji će osigurati sigurnost zaposlenika, dobavljača, vjerovnika i samog funkcioniranja kompanije.

Plenković je komentirao i Ivicu Todorića. “On je vlasnik kompanije, čovjek koji je cijeli život uložio u tako veliki projekt i sigurno da u ovom trenutku ima i najveću odgovornost za daljnju budućnost kompanije. Vjerujem da radi u najboljem interesu ovoga što je dosada stvarao”, rekao je i dodao da je Most upoznat s nacrton zakona koji bi sljedećeg tjedna trebao biti na Vladi.

Premijer je uvjeren da će HDZ pobijediti na lokalnim izborima, te je najavio da će imati veći broj župana nego što ih imaju danas. “HDZ je pod mojim vodstvom sastavio izrazito jak tim kandidata u najvećim urbanim sredinama”, kaže. Za Dragu Prgometa, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba kaže kako je ‘iskusan političar, autentični pravi HDZ-ovac, hrvatski branitelj, liječnik, čovjek koji ima veliku potporu i veliko iskustvo’.

Dodaje da gradi HDZ koji je čvrsto usidren u desnom centru. “Ono što očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto, angažirano podupru Dragu Prgometa kao našeg legitimnog i kvalitetnog kanididata koji će u zagrebu i za sebe i za HDZ ostvariti sjajan rezultat. Druge kandidature me nezanimaju. Oni koji budu radili protiv našeg kandidata će snositi posljedice”, upozorava.

Za kraj je poručio kako neće tolerirati da se ‘netko poziva na birače HDZ-a, a nije član HDZ-a, i da politiku i retoriku koja ne pripada HDZ-u, ovako medijski, pa nekad i na opskurne načine nastoji predstaviti kao politiku HDZ-a’.

Komentiraj