Dobitnik 51. Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji je 26-godišnji drugi časnik palube broda “Ocean Drover” Mario Čurkov iz Kaštel Novog, dok u momčadskoj konkurenciji tu nagradu, po prvi put od 1997., dijele dva dobitnika – šestorica djelatnika Cromarisa i posada broda ‘Andrija Mohorovičić’.

Glavni tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg je, iznoseći razloge za dodjelu “Plave vrpce” Mariju Čurkovu, rekao da je Čurkov krajem prošle godine spasio kolegu Filipinca, inače kormilara na brodu, od sigurne smrti. “Izbio je požar na brodu, a Filipinac je ostao zarobljen. Mario je ušao u požar, u dim, puzao 20 metara kako bi kolegu izvukao na sigurno”, rekao je Herceg te naglasio da je Čurkov time pokazao i stručnost i hrabrost, odnosno sve ono što se želi naglasiti dodjelom Plave vrpce Vjesnika.

Pojašnjavajući to što nagradu u momčadskoj konkurenciji dijele dva dobitnika, Herceg je rekao da je ove godine glasanje bilo 4,5 prema 4,5 glasa devetro članova Odbora za dodjelu, a odlučujući glas je bio onaj Gordana Papeša.”On je rekao da pola glasa daje Cromarisu, a pola Andriji Mohorovičiću. Ostali nisu odstupili od svog stajališta pa je naposljetku odlučeno da budu dva dobitnika”, naveo je Herceg.

Šestorici djelatnika Cromarisa dodijeljena je Plava vrpca za spašavanje nautičara koji je doslovno gorio na gliseru. ”Na Dugom otoku u kolovozu jedan Zagrepčanin je izvodio radove na svom gliseru i plovilo se zapalilo. Čovjek se pretvorio u živu buktinju, a oni su u tom trenutku bili udaljeni oko dvije milje s radnim brodom. Došli su do njega, vezali se uz gliser koji je u svakom trenutku mogao eksplodirati, a jedan od članova posade, Josip Košta skočio je na gliser, ugasio vatru i čovjeka”, rekao je.

Momčadska nagrada pripala je i posadi broda Hrvatske ratne mornarice ”Andrija Mohorovičić” za zasluge u akciji spašavanja migranata u Sredozemnom moru.

“‘Oni su sa brodom starim 40 godina i potpuno nepodobnim za spašavanje sudjelovali u združenoj humanitarnoj akciji EU ‘Triton’, a u 14 akcija traganja i spašavanja u kolovozu su spasili 2566 migranata”, rekao je Herceg te istaknuo kako je posada za svoj doprinos dobila niz pohvala od svojih kolega.

Inače, u pojedinačnoj konkurenciji još su bili lučki kapetan Ivo Švorinić iz Salija na Dugom otoku, Supetranin Ante Dobronić te Podgoranin Stanislav Sumić. U momčadskoj konkurenciji bili su Dubrovčani Tomislav Margaretić i Toni Knego te posada broda ”Danče” Lučke kapetanije Dubrovnik.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Nakon gašenja tog lista, dodjelu Plave vrpce preuzeo je Sindikat pomoraca Hrvatske, koji je u subotu u Dubrovniku i održao konferenciju za novinare.

Dodjela priznanja bit će u nedjelju 6. prosinca, u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.