Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je u utorak kako su se na sjednici Nacionalnog vijeća usuglašavali oko detalja za formiranja vlade kao i oko prijedloga kandidata koji su poslani mandataru Tihomiru Oreškoviću, no konačna imena bit će, kaže, objavljena na konferenciji za novinare sutra ili u četvrtak.

“To je glavna stvar o kojoj smo razgovarali. Druga stvar su detalji reformskog sporazuma pogotovo glavne točke po resorima koje smo mi tražili tijekom usuglašavanja o reformama. Sporazum ćemo potpisati do formiranja vlade”, rekao je Petrov novinarima.

Što se tiče sastava vlade, rekao je lider Mosta, gospodin Orešković je dao svoja mišljenja o kandidatima i o tome smo sada razgovarali. “Neću sad govoriti o kandidatima, dobit ćete to na presici sutra ili prekosutra ali ja sam zadovoljan”, ustvrdio je.

Na pitanje je li uz dva kandidata za pojedine resore išao i treći kadidat na razgovor, Petrov je rekao kako se to dogodilo samo u jednom slučaju. “U samo jednom slučaju se dogodio treći, ali to nije bilo na njegovo (Oreškovićevo) inzistiranje nego zato što smo mi možda imali još jednog dodatnog kandidata za kojeg smo htjeli da gospodin Orešković s njim razgovara”, pojasnio je odbivši odgovoriti o kojem se konkretno resoru radilo.

Potvrdio je i kako će danas razgovarati s mandatarom Oreškovićem no nije odgovorio na pitanje novinara hoće li u sporazumu biti i smanjenje broja županija.

“Mi ćemo odabrati pet najvažnijih prioriteta po resorima ali u ovom trenutku ne želim izlaziti s točno određenim točkama koje će biti, ali one za koje budemo smatrali da su najvažnije ćemo staviti. No tražit ćemo da se provedu i svi oni drugi prijedlozi s kojima smo se već usuglasili s jednom i drugom koalicijom”, pojašnjavao je Petrov.

 

Upitan jesu li vidjeli HDZ-ove kandidate odgovorio je kako se taj dio usuglašava. “Taj dio se što se mene tiče još uvijek usuglašava. U onom trenutku kada oni budu imali kompletan popis mi smo se dogovorili da će se na takav način rješavati, a ja se nadam da će to vjerojatno biti danas pa ćemo onda moći više o tome reći”, pojasnio je.

Kazao je i kako Most ima pravo veta na imena koja predloži Domoljubna koalicija, ali i obrnuto. “Dogovorili smo se da će se na takav način raditi i biti usuglašavano. Mi želimo znati tko je taj koga bi gospodin Orešković od naša dva ili eventualno tri kandidata mogao primiti u svoj tim, a isto to će se napraviti i s druge strane s Domoljubnom koalicijom, a nakon toga ćemo mi vidjeti i jedne i druge kandidate pa možemo razgovarati o tome ako slučajno netko ili nama ili njima ne dogovara, da se jednostavno promijeni”, rekao je.

Na pitanje da li je siguran da ćemo u petak imati vladu uzvratio je: “Iz posljednjih razgovora koje sam imao ja iskreno ne vidim situaciju u kojoj bi se moglo dogoditi da će Orešković tražiti produljenje”.

Za prijedlog rektora Damira Borasa o ponovnom uvođenju ćirilice rekao je kako ga ne bi htio komentirati “dok se ne sjedne za zajednički stol i ne vidi koji su to razlozi zbog čega netko predlaže i da li se s tim slažu apsolutno sve strane”.

Upitan misli li da drugi mirovinski stup treba ukinuti rekao je kako konačni stav treba usuglasiti s drugom stranom. “Kada je izišla ta tema u javnost rekao sam da mi pojedinačno možemo iznositi osobne stavove. Ja u ovom trenutku, kad izlazim uvijek moram govoriti o zajedničkom stavu Mosta, a taj stav se nije donio jer mi moramo taj dio usuglasiti s drugom stranom s kojom ulazimo u reformski sporazum, pa kad se oko toga usuglasimo mogu reći zajednički stav Mosta”, pojasnio je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.