Sirijski Kurdi koji su prije kratkog vremena proglasili federalnu regiju bez suglasnosti Washingtona, i ubuduće će biti vojni partneri koje Sjedinjene Države veoma cijene, istaknuo je u četvrtak američki ministar obrane Ashton Carter.

“Pokazali su se kao naši izvrsni partneri na terenu u borbi sa skupinom Islamskom državom”, rekao je ministar pred vojnim odborom Senata u Washingtonu.

“Zahvalni smo im zbog toga i želimo nastaviti” to partnerstvo, “priznajući da je njihova regionalna uloga složena”, dodao je Carter.

SAD je u srijedu upozorio da neće priznati uspostavu autonomne i jedinstvene pokrajine koju su Kurdi odlučili proglasiti u Siriji.

Washington misli da se svaki oblik federalnog ustroja u Siriji mora temeljiti na pregovorima za rješenje sukoba koji se trenutačno vode u Ženevi. No izaslanici kurdske manjine ne sudjeluju na tim pregovorima zbog protivljenja Turske.

Sirijski Kurdi su imali presudnu ulogu u borbi s IS-om u Siriji, kao predvodnica snaga koje su oslobodile područja na sjeveroistoku zemlje pod kontrolom džihadista.

Kurdi su i dalje veoma zastupljeni u Sirijskim demokratskim snagama (FDS), arapsko-sirijskoj koaliciji koju podupire SAD.

Što ta koalicija više pobjeđuje na terenu, “to više ljudi nam se želi priključiti”, rekao je general Joe Dunford, načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga, govoreći o učinku “grude snijega”.

FDS, rekao je Dunford, danas ima “od 10.000 do 15.000 ljudi” u svim skupinama, plus pričuvu koja se procjenjuje na “20.000 do 30.000 ljudi”.

Komentiraj

FOTO:EPA/SHAWN THEW
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.