Europska unija je načinila “prvi korak” kada je postigla dogovor o raspodjeli 120.000 izbjeglica, ali je još “jako daleko” od konačnog rješenja kojeg nema bez trajnih kvota, ocijenila je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel, prenose svjetske agencije.

“Vidjeli smo prvi korak, ali smo još jako daleko od mjesta kamo trebamo stići”, ocijenila je Merkel u donjem domu parlamenta, dan nakon summita EU-a, zalažući se za “postojanu proceduru za raspodjelu izbjeglica po zemljama članicama”, javlja AFP.

EU treba pomoć Sjedinjenih Država, Rusije i bliskoistočnih zemalja u otklanjanju uzroka vala izbjeglica koji žele ući u Uniju, istaknula je, prenosi Reuters.

Merkel je kazala da se izbjeglička kriza može riješiti samo ako se otklone uzroci egzodusa.

 

  • “To se može dogoditi samo uz pomoć naših transatlantskih partnera, Sjedinjenih Država te Rusije i bliskoistočnih zemalja zbog strašne situacije u Siriji”, rekla je. Merkel je dodala da je noćašnji dogovor čelnika EU-a o izdvajanju barem 1 milijarde eura za sirijske izbjeglice prvi korak za kojim trebaju doći drugi.

 

“Sada ovaj znak jedinstva moramo iskoristiti kako bismo išli dalje s pojedinim pitanjima”, dodala je.

Njemačka će u 2015. primiti između 800.000 i milijun tražitelja azila, što je rekord za tu zemlju i za Europu.

Dok je Mađarska na meti kritika zbog odnosa prema migrantima koji preko njezina teritorija žele ući u Njemačku i zbog podizanja ograde na granici, Merkel je podsjetila na glavna načela EU-a:

“EU je zajednica vrijednosti, prava i obveza”, naglasila je, “u Europi vrijede minimalni kriteriji za prihvat i postupanje s izbjeglicama te za procedure traženja azila, što se ne događa uvijek na granicama EU-a”.

Merkel je usto izrazila zadovoljstvo zbog najave otvaranja sabirnih centara (“hotspots”) u Grčkoj i u Italiji, kamo stiže većina izbjeglica, gdje će se registrirati i izbjeglice odvojiti od ekonomskih migranata.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.