U srijedu je u medije procurila audiosnimka aviona British Aerospace 146 koji se u utorak srušio u Kolumbiji. U toj je nesreći, podsjetimo, poginula 71 osoba, dok je šest osoba preživjelo.

U avionu se nalazila i cijela nogometna momčad brazilskog Chapecoensea, kao i dvadesetak novinara, koji su putovali na utakmicu Copa Sudamericana protiv Atletico Nacionala, prenosi BBC.

Na audiosnimci se može čuti pilot, koji je nekoliko puta zatražio dopuštenje za ranije slijetanje zbog ‘potpunog električnog kvara’ i manjka goriva. Pilot navodi i da se avion nalazio na visini od 2743 metra, a tada snimka završava. Audiosnimku je objavilo nekoliko kolumbijskih medija, a potvrđuje ranija nagađanja kako je manjak goriva mogao doprinijeti padu aviona.

“Sumnjivo je da, unatoč udaru u tlo, nije bilo eksplozije. To potvrđuje teoriju da u avionu nije bilo goriva”, rekao je izvor iz kolumbijske vojske za agenciju AFP. Istražitelji trebaju objaviti službeni uzrok pada aviona, a kompletna istraga mogla bi potrajati i mjesecima.

Nogometni klub Chapecoense danas je trebao igrati najvažniju utakmicu u svojoj povijesti. Četiri nogometaša, igrom sreće, poropustila su koban let. Atletico Nacional zatražio je da se pokal Copa Sudamericane dodijeli brazilskom klubu bez igranja utakmice, te pozvao navijače da dođu na stadion na bdijenje.

Jedan od preživjelih, tehničar leta Erwin Tumiri izjavio je kako je preživio jer je slijedio sigurnosne upute. “Većina se ustala i počela vikati. Ja sam stavio kofere između nogu i zauzeo položaj iz uputa”, rekao je.

U Brazilu je danas počela trodnevna žalost

Na mjestu pada pronađene su obje crne kutije, koje pregledavaju istražitelji.

Komentiraj