Reforma UN-a, te oživljavanje bliskoistočnog mirovnog procesa glavne su teme kojima bi se u slučaju da bude izabran za novog glavnog tajnika UN-a posvetio kandidat za to mjesto, nekadašnji slovenski predsjednik Danilo Tuerk koji je svoju kandidaturu predstavio u srijedu.

Tuerk je profesor međunarodnog prava koji je niz godina bio predstavnik Slovenije u UN-u, a jedno vrijeme i jedan od pomoćnika bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

U predstavljanju svoje vizije djelovanja Svjetske organizacije i u odgovorima na pitanja predstavnika zemalja članica Tuerk je isto tako rekao da podržava što bolju suradnju s nevladinim organizacijama, koncept održivog razvoja iz Agende 2030., dok je za migracije rekao da svijet treba globalni odnos politike prema tom izazovu koji se ne može riješiti “preko noći”.
Glede  bliskoistočnog problema i rješenja izraelsko-palestinskog konflikta, Tuerk je u svom istupu kazao da je za UN od samoga početka rješenje tog pitanja u postojanju i suživotu dviju država, te izrazio optimizam u pogledu mogućnosti da slijedeće godine budu oživljene već postojeće diplomatske inicijative.
Što se tiče problematike terorizma, Tuerk je kazao da nije riječ o “monolitnom fenomenu” jer ima različite oblike dodajući  da se ne zauzima za “tvrde pristupe”, a na pitanje izraelskog veleposlanika odgovorio je da treba osuditi i sankcionirati terorizam i one koji ga potiču, te da osuđuje antisemitizam kao i svaki drugi oblik ksenofobije i rasizma.
Odgovarajući na pitanja veleposlanika iz afričkih zemalja Tuerk je naglasio da bi Afrika bila visoko na listi njegovih prioriteta i da bi u nju vrlo često putovao.
Tuerku kao jednom od kandidata za nasljednika Ban ki-moona u Sloveniji daju relativno dobre izglede, pa je iza njegove kandidature stala vlada premijera Mire Cerara iako ga je oporba desnog centra nazvala “neprimjerenim kandidatom” zbog kontroverzi koje je izazivao u vrijeme kad je bio predsjednik države.
Kako je u razgovoru za Slovensku televiziju u srijedu kazao Ivo Vajgl, zastupnik u Europskom parlamentu i nekadašnji ministar vanjskih poslova, Tuerkova pozicija nije različita u odnosu na neke druge kandidate čiju političku ulogu u zemljama iz kojih dolaze također ponekad osporavaju.
Vajgl je rekao da je u svojim međunarodnim kontaktima doznao kako je po njihovu mišljenju Tuerk “najbolji od kandidata u sadašnjem krugu”, ali je upozorio na presudnu ulogu koju će pri izboru imati članice Vijeća sigurnosti, po mišljenju Vajgla u prvom redu SAD i Rusija.
Mogućnost da na kraju ipak bude izabran kandidat iz skupine iz istočne Europe po Vajglovu je mišljenju “velika”, a pitanje spola kandidata, o čemu se također mnogo špekuliralo, ovaj put neće imati nikakvu ulogu.

Komentiraj

FOTO:pixell
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.