Turska je otkazala mega ugovor u iznosu od 3 milijarde eura koje je prije dvije godine dodijeljen Kini kako bi opremila tursku vosjku raketama zemlja-zrak, javio je izvor blizak turskoj vladi, prenosi AFP.

“Vlada je nedavno donijela tu odluku”, rekao je izvor.

Ugovor iz 2013., koji je na opće iznenađenje dobila tvrtka China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC), razbijesnio je Sjedinjene Države.

Turska je ugovor odlučila poništiti,  posebice nakon oglušivanja kineske strane da uskladi svoju tehnologiju tijekom višemjesečnih razgovora, izvijestio je informativni kanal CNN-Tuerk.

Sada  Ankara planira proizvesti vlatite rakete uz podršku svjetski priznatog sustava naoružanja,  naveo je CNN-Tuerk.

Odluka Ankare da izabere kinesku tvrtku je 2013. izazvala negodovanje saveznika Turske u NATO-u., koji su navodili neusklađenost kineske opreme s vlastitim sustavima i upozoravali da je CPMIEC pod sankcijama Washingtona nakon što je isporučila oružje Siriji i Iranu, čime je prekršila embargo.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.