Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je u četvrtak iz Opatovca kako je Hrvatska spremna brzo odgovoriti na svaku mjeru koju protiv Hrvatske poduzme Srbija, rekavši kako je Hrvatska punopravna članica Europske unije (EU) te će tu svoju poziciju koristiti do kraja.

“Nadam se da će premijer Vučić i njegovi dužnosnici napokon doći pameti, da vide koju štetu rade svojim građanima”, kazao je Ranko Ostojić.

Na pitanje novinara hoće li hrvatske stavove oko blokade prometa na Bajakovu biti teško objasniti EU, Ostojić je ustvrdio kako smo mi Europska unija.

“Oni napokon moraju shvatiti da kada šalju poruke Europskoj uniji, šalju ih nama. Mi smo Europska unija. Između ostaloga, ja sam visoki dužnosnik Europske unije. Hrvatska je punopravna članica i mi ćemo tu svoju poziciju do kraja koristiti”, poručio je.

Na primjedbu novinara kako se u srijedu u medijima spominjao i plan “C” hrvatske Vlade, potvrdio je da Hrvatska ima u pripravnosti i plan “C” ali ga neće aktivirati dok god funkcioniraju planovi “A” i “B”. Pritom nije pojasnio što podrazumjeva plan “C”.

Ponovio je kako mu nitko ne može “prodati priču” sa Srbija nije sposobna preusmjeriti izbjeglice koje dolaze iz Grčke i Makedonije na Horgoš.

“Mi smo bili spremni za prvi val. Da je prvi val ostao kapaciteta do 5.000 ljudi, mi smo to mogli obaviti bez problema. Danas smo na 50.000 i to nam je, dakako, problem. Što se tiče spremnosti države, nismo morali tražiti pomoć ni od od koga. Sve smo sami organizirali uz ogromnu pomoć volontera i vojnih službi. U Hrvatskoj je situacija takva da nikoga nema niti po selima, niti po poljima, niti po gradovima, niti po parkovima”, rekao je Ranko Ostojić.

Komentiraj

FOTO:fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.