Britanski ministar financija George Osborne odlazi u ponedjeljak u New York kako bi uvjerio u spremnost svoje zemlje da održi povoljno ozračje u poslovima usprkos Brexitu, prije nego to isto ponovi u Kini i Singapuru.

“Britanska odluka da napusti EU očito sa sobom nosi ekonomske izazove ali moramo učiniti maksimum da od Velike Britanije učinimo najbolje mjesto na svijetu za poslovanje”, objasnio je Osborne u priopćenju ministarstva financija.

Osborne,koji se zalagao za ostanak Britanije u EU, kreće u New Yorku s nizom putovanja kojima se želi pokazati da Velika Britanija napušta EU ali “ne odlazi iz svijeta”.

“Nastavit ćemo biti model slobodne razmjene, demokracije i sigurnosti, otvoreniji svijetu više nego ikada”, rekao je on.

Britanci su, njih 17,4 milijuna (51,9 posto), 23. lipnja glasovali na referendumu za izlazak Velike Britanije iz EU-a. Izlaznost na birališta iznosila je 72,2 posto.

Dan nakon referenduma na kojemu je izglasan Brexit američki predsjednik Barack Obama je izjavio da će Velika Britanija i Europska unija ostati “prijeko potrebni partneri za SAD”.

“Narod Ujedinjenog Kraljevstva se izjasnio i mi poštujemo njegovu odluku”, rekao je Obama, podsjećajući na “posebne odnose” SAD-a i Britanije i ističući njezinu ulogu kao saveznika u NATO-u.

Komentiraj