Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u srijedu je rekao kako vjeruje da su demantiji iz Slovenije i Austrije da je dogovoreno da se izbjeglice prevoze s grčko-makedonske do slovensko-austrijske granice, posljedica komunikacijskog nesporazuma.

“Vjerujem da izneseni demanti od kolega iz Slovenije i Austrije su posljedica jednog komunikacijskog nesporazuma”, izjavio je Orepić u Ministarstvu unutarnjih poslova novinarima koje je pozvao kako bi dao izjavu u vezi s dogovorom na sastanku zemalja na izbjegličkoj ruti održanom 3. veljače u Makedoniji.

Podijelio je dokument “Zaključci sa sastanka ravnatelja policija održanog u Skopju 3. veljače 2016.”, koji su potpisale Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija, a nedostaje potpis Austrije, i rekao kako će taj dokument doprinijeti da se nesporazumi u potpunosti otklone.

“Upravo ovaj dokument koji je potpisan 3. veljače definira našu obavezu svih potpisnika da najkasnije 10. veljače, a to je danas, počnemo s aktivnostima koje su dogovorene”, istaknuo je.

U Zaključcima se kaže da su se ravnatelji policija Austrije, Makedonije, Hrvatske, Srbije i Slovenije dogovorili da je nužno smanjiti “u najvećoj mjeri” migracijski tok u nekoliko sljedećih mjeseci; govori se o suradnji policija država potpisnica, o naporima na standardizaciji registracije migranata i uspostavljanju zajedničkih kriterija kako bi mogli prolaziti rutom, pri čemu je slovenska strana zadužena osigurati nacrt unificiranog obrasca koji će primjenjivati sve zemlje na ruti. Zaključeno je i da se neće propuštati migranti koji nemaju ispravne putne isprave. U Zaključcima se ne govori o transportu migranata.

  • Orepić je rekao je kako želi da se prepoznaju dva odvojena procesa.  “Prvi proces je ono što se dešava na granici i drugi proces je transport profiliranih osoba. Taj izazov koji se dešava na granici odnosi se na nadzor granice i na samu profilaciju”, istaknuo je Orepić.

Rekao je kako se “profilacija u ovom trenutku već obavlja od strane naših snaga, kolega iz Srbije i kolega iz Slovenije – šest djelatnika slovenske policije se već nalazi dolje i vrši s našim snagama profilaciju. Dolje se nalazi i deset kolega iz Srbije”, kazao je Orepić.

Vrlo bitno je da se “ovo što je potpisano i provodi”, rekao je i dodao kako očekuje i od kolega iz Austrije da se pridruže, a u konačnici sve zemlje koje se najčešće definiraju kao krajnje odredište, prije svega Njemačka.

Najavio je kako će “u tom duhu” 24. veljače biti u Beču, 25. veljače na konferenciji ministara u Bruxellesu i kako se nada da će proces nadzora i profilacije u tom smjeru ići jer ga drži “najhumanijim i naprihvatljivijim”.

“Sljedeći izazov je transport izbjeglica”

Sljedeći izazov je transport izbjeglica, rekao je. “Tu je vrlo bitno prepoznati sljedeću situaciju: u ovom trenutku profilirane osobe kad prođu granicu, autobusima ili taksijima ili kako već, snalaze se, idu do Šida, u Šidu se ukrcavaju u naš vlak, znači mi kao zemlja domaćin, na naš trošak, najhumanije pristupamo rješavanju tog problema i te ljude prevozimo do slovenske granice i nadalje također kolege iz Slovenije nastavljaju dalje do konačne zemlje odrednice”.

“Mi imamo intenciju da se nakon profilacije oni ukrcaju, dobiju sve što je potrebno za jedan humani i kulturan prijevoz jer nema potrebe da se ti ljudi, pored njihove nevolje, dodatno zamaraju u transportu. To je smjer, to je intencija Ministarstva unutranjih poslova Republike Hrvatske u kojem ćemo mi ići”, rekao je ministar Orepić.

Upitan kako komentira što je državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic rekao da je Sloveniji neprihvatljivo da se ljudi transportiraju na granicu Slovenije i Austrije i da je to neprihvatljivo i Austriji te da je ta ideja odbačena, Orepić je rekao da ona formalno nije odbačena.

“Hrvatska policija djeluje proaktivno i mi smo naše ljude uputili i mi ćemo na ovaj način (postupati), dok se taj sporazum ne sruši ili ne razvije, a ja vjerujem da će se razviti, jer to je jedino prihvatljivo rješenje u ovom trenutku, najhumanije”, rekao je ministar Orepić.

  • Odbacio je izjave da su ga iz Slovenije nekoliko puta zvali na sastanak, ali se nije odazvao. “Nije točno”, rekao je ministar Orepić.

“U dva navrata sam razgovarao sa ministricom Austrije  i ona je pozdravila smjer rješavanja problema na ovaj način”, istaknuo je Orepić.

Upitan je li u kontaktu sa slovenskom ministricom i hoće li biti bilateralnih susreta, Orepić je potvrdio da će biti bilateralni susret početkom ožujka. “U tom kontekstu ćemo obići sve zemlje koje su dirnute ovim problemom, odnosno ovim izazovom. Ne želim ga zvati problem, jer nije problem nego jednostavno operativno događanje”, rekao je ministar Orepić.

Na pitanje što će biti sa registracijom migranata ako zaživi njegov prijedlog, Orepić je odgovorio da profilacija podrazumijeva i to.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.