Za sutkinje Ustavnog suda koje su se nedavno našle u središtu medijskih skandala, Snježanu Bagić i Slavicu Banić, ne postoje sankcije jer Ustavni sud nije hijerarhijska organizacija, poručila je u četvrtak predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec.

Riječ je o sudu u kojem je “svaki sudac izabran od strane najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tijela, što mu daje puni legitimitet i on je autonoman. Moj položaj kao predsjednice je prvog među jednakima”, kazala je Omejec na konferenciji za novinare.
Uz predsjednicu Ustavnog suda na konferenciji za novinare bile su i sutkinje koje su se nedavno našle u dvije ‘afere’ – Snježana Bagić koju su mediji prozvali zbog plagiranja znanstvenog rada te  Slavica Banić koja je navodno bila pod tajnim mjerama zbog sumnji da je, između ostalog, sa Zdravkom Mamićem dogovarala rušenje dijelova Zakona o sportu.
Bagić se ispričala što nije navela stvarnog autora, tajnika Ustavnog suda Teodora Antića, ali ustvrdila da nije bila riječ o znanstvenom radu već o radnom dokumentu za stručni skup.
Bagić priznala da je osobnim propustom ugrozila ugled Ustavnog suda.
“Propust postoji, za njega snosim osobnu odgovornost. Njime sam učinila štetu sebi, ali i dovela u pitanje ugled Ustavnog suda. Zbog toga se ispričavam javnosti i kolegama”, istaknula je Bagić.
Ponovila je i da “nije riječ ni o kakvom znanstvenom radu”, a ponajmanje o “nakani uporabe tuđeg rada za vlastite znanstvene probitke. To moram naglasiti jer je u nekim medijima pogrešno navedeno da je riječ o mom doktorskom radu. Moj doktorski rad bavi se načelom razmjernosti u praksi europskih sudova. Prema tome, nema nikakve veze s ovim slučajem”, dodala je.
Kazala je i da je propust, za koji je odgovorna, što u “referatu” nije označila dijelove koje je “u cijelosti preuzela iz članka kolege Antića i odgovarajuće to naznačila”. “Ne ispričava me ni to što je primarno bio pripremljen za osobno izlaganje na skupu. Zbog tog nesmotrenog propusta žalim, kolegi Antiću sam se zbog toga odmah, kada me na to upozorio, ispričala”, ustvrdila je Bagić.
Banić: Ovo je priča o medijima i radu tajnih službi
Sutkinja Banić je, pak, kazala da  je sve u vezi nje priča o medijima i radu tajnih službi. Dodala je i da se s Mamićem o ničemu nije dogovarala te da je tijekom njihovih druženja bila lišena bilo kakvog razgovora o poslu.
“Svaki predmet koji dođe na Ustavni sud na razmatranje prolazi više pravnih filtera i priprema koje uzimaju vrijeme i zahtijevaju upoznavanje biti spora. Nijedan zakon koji je neustavan ne može proći te stroge i višeslojne filtere koji su ugrađeni u rad Ustavnog suda, i obrnuto. Utjecaj pojedinca tu je sveden na minimum. Oni koji misle da je to put prema dobivanju spora na Ustavnom sudu ne znaju ništa o načinu na koji ovaj sud funkcionira”, poručila je Banić.
Kazala je i da joj je žao što su njeni “privatni, površni i usputni kontakt sa Zdravkom Mamićem, kao i konstrukcije koje su iz toga izvedene, proizveli posljedicu kojom javnost propituje vjerodostojnost Ustavnog suda”.
“Takvo neosnovano obrušavanje na Ustavni sud teško podnosim. Posebice zato što o važnosti rada hrvatskog Ustavnog suda govorim širom svijeta i zato što duboko vjerujem da naš Ustavni sud svojim radom pridonosi razvitku demokracije u Hrvatskoj”, ustvrdila je Banić.
Kazala je i da o samoj činjenici njenog tajnog praćenja nema što reći “jer se neosnovanost tog praćenja dokazuje pravnim putem, a ne preko medija ili na ovoj konferenciji za tisak”.
Omejec je zaključila da se o tim ‘aferama’ neće očitovati do konstituiranja novog saziva Sabora i Vlade.

Komentiraj

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.