Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius sljedećeg će tjedna biti pušten iz zatvora nakon što je odslužio deset mjeseci od pet godina kazne zatvora za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, prenosi u srijedu Independent.

Pistorius će napustiti zatvor u petak, 21. kolovoza – točno deset mjeseci otkako mu je izrečena kazna zatvora. Ali, hoće li ostati na slobodi, sasvim je druga stvar. Njegov je slučaj i dalje otvoren na Vrhovnom žalbenom sudu, gdje će u studenom tužitelji pokušati dokazati kako bi Pistorius iza rešetaka morao ostati najmanje 15 godina.

Na tom će se ročištu dokazati je li sutkinja Thokozile Masipa ispravno protumačila zakon kada ga je proglasila nedužnim za teško ubojstvo. Ona je odluku o ubojstvu iz nehaja donijela usprkos dokazima da je sportaš ispalio četiri metka kroz zaključana vrata WC-a kada je znao da se netko nalazi unutra.

 

  • Bivši sportaš nije sam podnio zahtjev za ranim puštanjem, ali odbor za uvjetnu otpust zatvora Kgosi Mampuru II u Pretoriji preporučio je da ga se pusti na slobodu prvom prilikom. Vjeruje se kako će Pistorius živjeti u kućnom pritvoru u domu svog ujaka u Pretoriji. Vjerojatno će morati raditi za opće dobro, sudjelovati u redovnim mentalnim provjerama i suzdržavati se od konzumacije alkohola.

 

Njegovo je suđenje izazvalo nezapamćenu medijsku pozornost, a u lipnju je odlučeno kako će Pistorius morati odslužiti najmanje šestinu njegove petogodišnje kazne iza rešetaka. “On se ponaša vrlo dobro”, poručuju iz Odbora.

Kao dio uvjetne kazne, Pistorius će imati ograničeni radijus kretanja, te se vjeruje kako se neće tako brzo vratiti u atletiku. Organizacijsko tijelo Paraolimpijade u Riju sljedeće godine već je odlučilo kako se Pistorijusu neće biti dopušteno natjecati, bez obzira na uvjetnu kaznu. NJegova bi suspenzija trebala završiti na vrijeme za OI 2020. godine u Tokiju, kada će imati 33 godine.

Komentiraj