Izložba “Dizajnom na dizajn – odijevanje namještaja”, koja kroz radove trinaestero autora i autorskih timova istražuje odnos tekstilnog dizajna prema dizajnu namještaja ili predmetima pokućstva za koje su namijenjeni, osvještavajući kreativne izazove takva odnosa, otvara se u srijedu u zagrebačkom izložbenom salonu “Izidor Kršnjavi”.

“Usporedno s čovjekovom potrebom za odijevanjem, koje je od zaštitne funkcije preraslo u modni grijeh, i odijevanje namještaja ide istom putanjom, a u oba slučaja vrhunac odijevanja nije zaštita, nego umjetnost odijevanja, odjevni art dizajn”, ustvrdila je u predgovoru kustosica izložbe Ana Lendvaj.

Podsjetila je kako je odijevanje namještaja počelo potrebom da se produži njegovo trajanje ili da se ne vidi njegova potrošenost, a smatra da je danas razlog isti, iako ne i jedini. “U istoj su vrijednosnoj ravni i kamuflaža ruiniranog namještaja dizajnerskom vještinom, i odijevanje novog ‘sobnog dizajna’ mobilnim, pa čak i fiksiranim, tekstilnim dizajnom koji mu mijenja dizajnerski identitet, no i tu je riječ o postupku ‘dizajnom na dizajn'”, napomenula je Lendvaj.

Ocijenila je kako, obrađujući temu odijevanja namještaja, članovi tekstilne i odjevne sekcije ULUPUH-a, produkt dizajneri i učenici zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, nisu ostali samo na dimenziji ‘mode za namještaj’, a “autorski najuvjerljiviji izlošci su oni u kojih je jasno iskazana osjetljivost prema dizajnu koji se podvrgava nastavku dizajniranja”.

Izložba je nastala u organizaciji ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo i inicijativu njezine članice Vesne Jakić, a pozivu na sudjelovanje su se, uz dizajnere tekstila, odazvali modni i produkt dizajneri.

Svoje će radove predstaviti Eleonora Apostolova, Tatjana Grgurina Vučetić, Petra Krpan, Jadranka Hlupić, Mustafa Forto, Ruža Hodak, Višnja Iris, Vesna Jakić, Vesna Kolobarić, Nataša Knežević, Nataša Jeletić, Koraljka Kovač, Vesna Pleše, Sabina Sokač, Diana Sokolić, Sanja Šebalj i učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Zagreba

Izložba će biti otvorena do 23. rujna, a ulaz je besplatan.

Komentiraj