Američki predsjednik Barack Obama osudio je u petak, na sastanku s čelnicima pet nordijskih zemalja, agresivnu rusku vojnu nazočnost na Baltiku te pozvao Moskvu da poštuje svoje međunarodne obveze.

“Ujedinjeni smo u našoj zabrinutosti glede agresivne vojne nazočnosti i stava Rusije u baltičko-nordijskoj regiji”, rekao je Obama nakon sastanka u Bijeloj kući s čelnicima Švedske, Danske, Finske, Islanda i Norveške.

“Nastavit ćemo kontinuirani dijalog s Rusijom.. ali također želimo biti sigurni da smo spremni i snažni”, dodao je.

U nekoliko navrata posljednjih tjedana ruski zrakoplovi prilično su se približili američkim vojnim brodovima i zrakoplovima u Baltičkom moru.

U zajedničkom priopćenju, SAD i pet nordijskih zemalja osudili su pojačanu vojnu nazočnost Rusije u toj regiji i provokacije iz Moskve.

Šest zemalja također je izrazilo odlučnost da podupru Ukrajinu pred “destabilizirajućim” aktivnostima Moskve.”Sankcije protiv Rusije ne mogu biti ukinute dok ona u potpunosti ne ispoštuje sporazume iz Minska”, rekli su.

SAD i nordijske zemlje također naglašavaju da NATO igra središnju ulogu u sigurnosti Europe i inzistiraju na ulozi Švedske i Finske, koje nisu članice Saveza. Oni također daju snažnu potporu bliskijoj suradnji između NATO-a i EU-a.

Nešto ranije, Obama je odaslao verbalnu strelicu prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. “Smatramo da naši građani imaju pravo živjeti u slobodi i sigurnosti… u Europi u kojoj velike zemlje ne zlostavljaju male”. Istovremeno je iz Mosvke ruski predsjednik poručio da će njegova zemlja poduzeti mjere kako bi se suočila s prijetnjama koje predstavlja američki proturaketni štit u Poljskoj i Rumunjskoj.

Komentiraj