Američki predsjednik Barack Obama histeričnim je nazvao ponašanje nekih američkih saveznih guvernera koji odbijaju primati sirijske izbjeglice, prenosi BBC. Dodao je kako je retorika Republikanaca o pitanju izbjeglica ‘potentno oružje novačenja’ za militante Islamske države.

Neki su američki guverneri, većinom Republikanci, zatražili zabranu primanja sirijskih izbjeglica, otkako je objavljeno kako je jedan od napadača na Pariz u Europu ušao sa skupino sirijskih izbjeglica. State Department navodi kako države ne mogu zakonski zaustaviti izbjeglice, ali Kongresu je poslan zakon koji bi ograničio dolazak Sirijaca u SAD.

Obamina je administracija rujnu objavila kako će primiti 10 tisuća sirijskih izbjeglica do sljedeće godine. Bijela je kuća u utorak obavila telefonske razgovore sa 34 guvernera kako bi im objasnila kako se registriraju sirijske izbjeglice i tko od njih dobiva prednost pri ulasku u SAD.

Predsjednički kandidati Jeb bush i Ted Cruz rekli su kako bi SAD trebao primati samo Sirijce kršćane. “Očito su uplašeni dolaska udovica i siročadi u SAD”, rekao je Obama dodajući kako odluke vođene histerijom i pretjerivanjem nisu dobre.

Komentiraj