Američki predsjednik Barack Obama je u utorak ocijenio da je za pobjedu nad terorističkom organizacijom Islamskom državom u Siriji potreban odlazak predsjednika Bashara al-Assada.

“Siriji je za pobjedu nad organizacijom IS potreban novi čelnik”, rekao je Obama na početku summita u sklopu Opće skupštine Ujedinjenih naorda posvećene borbi protiv terorizma.

“Naši vojni napori neće biti dovoljni”, upozorio je Obama pred čelnicima stotinjak zemalja.

Inzistirajući na potrebi ukidanja okolnosti koje su omogućile IS da se ukorijeni, on je naveo građanski rat i vjerske sukobe.

“To će bIti složen proces”, naglasio je i rekao da je spreman raditi sa svim zemaljama,. uključujući Rusiju i Iran.

Bashar al-Assad je glavni kamen spoticanja između Moskve i Washingtona.

Rusija, koja je uvijek podržavala Damask, drži da nije moguće zaobići Assada u borbi protiv džihadista, dok Sjedinjene Države pozivaju na političku tranziciju.

Sjedinjene Države vode vojnu koaliciju od šezdesetak zemalja, među kojima su Velika Britanija, Francuska i arapski susjedi Sirije. Koalicija je u godinu dana izvela više od 5000 zračnih napada na položaje IS u Iraku i Siriji.

Obama je ponovio da će borba protiv IS-a potrajati i da se ne radi o konvencionalnoj borbi, već dugoročnoj kampanji.

“IS će na kraju izgubiti jer nude samo patnju i smrt”, zaključio je američki predsjednik.

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.