Američki predsjednik Barack Obama najavit će upotrebu “svih vidova američke snage” za uništenje Islamske države (IS), u rijetkom javnom obraćanju iz Ovalnog ureda u ponedjeljak rano ujutro,  pokušavajući uvjeriti Amerikance kako se njegova vlada uspješno nosi s terorističkom prijetnjom.

Obama će javnosti objasniti što je njegova administracija učinila za sigurnost zemlje nakon pariških terorističkih napada i napada na New York i Washington 11. rujna 2001.

Predsjednik je pod velikim pritiskom republikanaca da jače odgovori na prijetnju IS-a u Iraku i Siriji, osobito nakon ovotjednog napada u San Bernardinu u kojem je ubijeno 14 ljudi i koji je pojačao strah Amerikanaca od napada na tlu SAD-a.

  • Izvijestit će naciju o dosadašnjem tijeku istrage i ponoviti uvjerenje da će SAD pobijediti terorizam, rekao je dužnosnik njegova ureda.

“Predsjednik će govoriti o široj terorističkoj prijetnji, uključujući prirodu te prijetnje, kako se ona razvijala i kako ćemo je pobijediti”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

“Ponovit će obećanje da će IS na kraju biti poražen i da će SAD obraniti svoje vrijednosti, našu nepokolebljivu predanost pravdi, jednakosti i slobodi koje su jače od terorističkih skupina koje nasiljem šire destruktivnu ideologiju”, dodao je.

Za razliku od svojih prethodnika, Obama rijetko koristi Ovalni ured za obraćanja naciji i radije stoji uz govornicu u raskošnoj Istočnoj sobi Bijele kuće.

Izbor Ovalnog ureda trebao bi pokazati koliku važnost Obama pridaje toj temi i umiriti zabrinutu američku javnost nakon napada u Parizu i u Kaliforniji.

Komentiraj

FOTO:EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.