Ministri financija eurozone danas će se sastati u Bruxelessu uoči ključnog samita lidera eurozone na kojem će, kako se očekuje, grčki premijer Aleksis Cipraspredstaviti svoj novi prijedlog rješavanja dužničke krize svoje zemlje.

Očekuje se kako će Aleksis Cipras dana na sastanku šefova eurozone predstaviti novi prijedlog za rješavanje grčke krize. Prijedlog navodno uključuje zahtjev da se Grčkoj otpiše 30 posto duga, nakon što su Grci odbacili prijedlog međunarodnih kreditora na nedjeljnom referendumu, piše BBC.

Međutim, čini se da Cipras ne može računati na simpatije svojih kolega. Prema informacijama koje je objavio grčki dnevnik Kathimerini, od 18 premijera eurozone, čak 16 ih se protivi otpisu dugova i navija za izbacivanje Grčke iz monetarne unije.

  • Najbliže saveznike Cipras bi tako mogao pronaći u premijerima Francuske i Italije, Manuelu Vallsu i Matteu Renziju, koji i dalje žele postići dogovor, čak i ako to uključuje otpis dugova.

“Dugovi nisu taboo o kojem se ne može razgovarati”, izjavio je Valls za francuski radio RTL, dok je Renzi putem Facebooka poručio kako se nada konačnom rješenju ove krize. “Ako ostanemo nepokretni, robovi regulacije i birokracije, Europa je gotova”, kaže Renzi.

Ključna figura u pregovorima bit će novi grčki ministar financija Euclid Cakalotos, koji je jučer zamijenio Janisa Varufakisa. Cakalotos je priznao kako je nervozan i zabrinut zbog krize, no istaknuo je i kako smatra da Grčka zaslužuje bolju ponudu.

Komentiraj