EPA/MICHAEL REYNOLDS

Optužio je Baracka Obamu za antisemitizam, za predsjednika vlastite zemlje rekao da nije dovoljno važan da bi ga netko ubio, a mentalne sposobnosti američkog državnog tajnika Johna Kerrya usporedio s dvanaestogodišnjakom.

Njegovi postovi na Facebooku možda bi zauvijek ostali nezapaženi, da taj 42-godišnji profesor filozofije nije imenovan novim PR-ovcem izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Kao šef javne diplomacije i medija, Baratz, koji je imenovan u srijedu, bit će zadužen za popravljanje imidža Izraela u svijetu.

No, samo nekoliko dana uoči Netanyahuova posjeta Bijeloj kući, koji bi trebao ublažiti napetosti izazvane nuklearnim sporazumom s Iranom kojemu se Izrael protivi, vrijeme donošenja te odluke otvara neka pitanja.

 

  • Nekoliko sati nakon imenovanja, izraelski mediji dokopali su se niza spornih Baratzovih izjava i članaka koje, čini se, Netanyahuovi ljudi nisu provjerili.

 

Jedan dužnosnik rekao je da se Baratz u telefonskom razgovoru i pismeno ispričao Netanyahuu koji se distancirao od tih izjava, ali odluku o imenovanju nije povukao. Dužnosnik je rekao da će se njih dvojica, na Baratzov zahtjev, sastati nakon povratka izraelskog premijera s puta u SAD idućega tjedna.

“Upravo sam pročitao stvari koje je dr. Ran Baratz objavio na internetu, uključujući komentare o izraelskom predsjedniku, predsjedniku SAD-a i drugim javnim osobama ovdje i u SAD-u. To su neprilične izjave i ne odražavaju moja stajališta ili vladinu politiku”, rekao je Netanyahu.

Baratz je u ožujku na Facebooku objavio da je Obamin odgovor na Netanyahuov govor u Kongresu, u kojem je kritizirao sporazum s Iranom, “bio ono kako moderni antisemitizam izgleda u zapadnim i liberalnim državama”.

U listopadu prošle godine dohvatio se Kerrya i “smiješnima” nazvao izjave američkog državnog tajnika u povodu muslimanskog blagdana kada je rekao da su mu čelnici s Bliskog istoka rekli kako su emocije izazvane izraelsko-palestinskim sukobom važan čimbenik u privlačenju boraca za Islamsku državu.

“Ovo je vrijeme da državnom tajniku poželimo uspjeh i vratimo vrijeme dvije godine unatrag s nadom da će se netko u State Departmentu tada probuditi i početi gledati svijet očima muškarca koji je na višoj mentalnoj razini od 12-godišnjaka”, napisao je Baratz.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest u Washingtonu je pozdravio Baratzovu ispriku i dodao da njegovi komentari neće naštetiti nastojanjima Obame i Netanyahua da rade u zajedničkom interesu.

“Očito je da je njegova isprika iznuđena. No, premijer Netanyahu ima pravo sam donijeti odluku o tome tko će raditi u njegovoj vladi, predstavljati njega i njegovu zemlju”, dodao je Earnest.

Komentiraj

FOTO:EPA/MICHAEL REYNOLDS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.