Upad ruskih zrakoplova u turski zračni prostor ‘ne izgleda kao nesreća’, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je dodao kako Rusija nije dala nikakvo objašenjenje za povredu turskog zračnog prostora, koji je ‘trajao duže vrijeme’.

Stoltenberg je rusku povredu nazvao ‘neprihvatljivom’ te dodao kako NATO na taj incident gleda vrlo ozbiljno. Upozorio je da incidenti i nesreće mogu dovesti do opasnih situacija. Stoltenberg je dodao kako je uočen značajan porast ruske vojne prisutnosti u Siriji, uključujući i kopnene snage, kao i mornaricu.

 

  • Rusija je, pak, subotnji upad nazvala kratkim, te dodala kako se dogodio zbog lošeg vremena. Turska vojska potvrdila je kako su na radaru uočili još jdnu neidentificiranu letjelicu u ponedjeljak.

 

Slična situacija dogodila se u nedjeju, a analitičari kažu kako MIG-29 koji je ušao u turski zračni prostor, pripada Siriji. Turska je dva puta pozvala ruskog veleposlanika zbog upada u njihov zračni prostor.

Ruski napadi u Siriji započeli su prošle srijede, a sirijska je državna televizija objavila kako je Rusija pogodila dijelove drevnog grada Palmire, koji je pod kontrolom Islamske države, ali Rusi to opovrgavaju. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je u utorak odrađeno 20 letova, a pogođeno je 12 ciljeva, uključujući islamističke zapovjedne centre, trening kampove i baze.

Rusija ponavlja kako cilja ‘sve teroriste’ u suradnji sa sirijskom vladom, ali NATO i savezničke države sumnjaju kako su njihovi napadi koncentrirani na pobunjeničke skupine, koje se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Komentiraj