Najmanje jedan policajac i jedan civil ubijeni su tijekom noći na utorak u nasilju uoči predsjedničkih izbora u Burundiju, rekao je jedan dužnosnik.

Predsjednički savjetnik Willy Nyamitwe optužio je oporbu i one koji stoje iza tjedana prosvjeda i rekao je da su ubijene dvije osobe. “Ljudi to čine da zastraše birače. Oni ne žele da birači izađu na izbore”, kazao je on za Reuters.

U Burundiju se u utorak održavaju predsjednički izbori za koje je oporba najavila da će ih bojkotirati nakon što je predsjednik Pierre Nkurunziza izazvao krizu tražeći treći mandat.

Burundi proživljava veliku političku krizu od kraja travnja i kandidature predsjednika Nkurunzize za treći mandat, što oporba, civilno društvo i Katolička Crkva smatraju protuustavnim.

Njegova kampanja za novi petogodišnji predsjednički mandat izazvala je prosvjede, neuspjeli pokušaj prevrata i sukobe između pobunjenih vojnika i vojske, što je izazvalo i napetost u regiji koja ima povijest etničkih sukoba i krvoprolića.

Oporba bojkotira cijeli izborni proces, koji je počeo parlamentarnim izborima 29. lipnja.

Jedan dužnosnik je izjavio da su izbori počeli u ruralnim područjima nakon nekoliko eksplozija i pucnjave tijekom noći u prijestolnici Bujumburi.

Protivnici sadašnjeg predsjednika tvrde da je svojom kandidaturom prekršio ustav i potkopao sporazum kojim je okončan 12-godišnji sukob 2005. u kojemu je ubijeno 300.000 ljudi.

Nkurunziza se poziva na odluku ustvanog suda u kojoj se kaže da se može kandidirati za novi predsjednički mandat.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.