Četiri osobe, izraelske Arape i Palestince, u petak je nožem ranio židov u Dimoni, na jugu Izraela, koji je uhićen, priopćila je policija, a napad je oštro osudio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Ovo je prvi napad židova na izraelske Arape i na Palestince nožem otkako je u subotu počeo val sličnih napada na Izraelce. Izraelska policija izvijestila je o četvorici ranjenih “Arapa”, naziv koji se odnosi na izraelske Arape i na Palestince.

Izraelski Arapi potomci su Palestinaca koji su 1948., kada je stvoren Izrael, ostali na svojoj zemlji. Imaju izraelsko državljanstvo i čine 17,5 posto izraelskog stanovništva. No desetci tisuća Palestinaca rade u Izraelu, uglavnom na gradilištima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu “oštro je osudio” napad nožem  i poručio “Pravosuđe će procesuirati svakoga tko pribjegava nasilju i krši zakon, bez obzira na kojoj se strani nalazi”, priopćeno je iz njegova ureda.

Velika zajednica izraelskih Arapa počela je ovih dana organizirati skupove potpore Palestincima dok se na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju koji je Izrael okupirao i u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu Jeruzalema koji je Izrael anektirao, širi nasilje.

U devet napada hladnim oružjem koje su od 3. listopada uglavnom izveli mladi Palestinci, poginula su dva, a ranjeno je 13 Izraelaca ili židova. Četvorica osumnjičena za napad su ubijena.

Komentiraj