U samoubilačkom napadu talibana na rezidenciju pored španjolskog veleposlanstva u glavnom gradu Afganistana Kabulu poginulo je deset osoba, od čega dvojica španjolskih policajaca, priopćila je u subotu španjolska vlada.

Talibani su u petak u 18 sati po lokalnom vremenu napali rezidenciju u kojoj su se nalazili američki vojnici, a to mjesto već je bilo napadnuto 2009. No tada nije bilo žrtava. Zgrada se nalazi neposredno uz španjolsko veleposlanstvo, a u blizini je smještena i vojna baza te veleposlanstva Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Njemačke, Iraka i Kine.
U napadu su poginula dvojica španjolskih policajaca. U posljednjih 14 godina u Afganistanu je već poginulo 100 Španjolaca od kada se Španjolska priključila NATO-voj misiji stabiliziranja zemlje koju talibani smatraju okupacijom.
Nakon što je završila misija prije mjesec i pol dana, ondje se još uvijek nalazi kontigent od 21 španjolskog vojnika.
U Španjolskoj se za osam dana održavaju parlamentarni izbori, a konzervativni premijer Mariano Rajoy koji se nada ostanku na vlasti poručio je u petak da je jedna od glavnih točaka njegova programa borba protiv terorizma.
U subotu je u Ceuti, španjolskom gradu na sjeveru Afrike, uhićen 34-godišnji muškarac optužen za regrutiranje u ime Islamske države. On je šesta osoba uhićena pod tom sumnjom od terorističkih napada u susjednoj Francuskoj u kojima je ubijeno 130 osoba.

Komentiraj