Teroristička operacija koja je ciljala moskovski javni prijevoz spriječena je u ponedjeljak, nakon što je policija u jednoj raciji u stanu otkrila bombu domaće izrade koja je sadržavala pet kilograma eksploziva. Ruska služba sigurnosti potvrdila je kako su neki od uhićenih osoba prošli obuku u logorima Islamske države u Siriji.

“Neki od uhićenih prošli su obuku u vojnim kampovima Islamske države, a vratili su se u Rusiju i prije početka ruske vojne operacije u Siriji”, rekao je glasnogovornik FSB-a za rusku agenciju Interfax. Dodao je kako su dva osumnjičenika tijekom ispitivanja priznali da su planirali izvesti teroristički napad na javni prijevoz u Moskvi.

Službe sigurnostu evakuirale su više od 120 stanovnika stambene zgrade u kojoj se nalazi stan kojeg su pretražili. Odmah su prekinuli dovod plina, te uhitili osumnjičenike i deaktivirali bombu. Jedan dužnosnik veličinu bombe usporedio je s onom koja je u subotu detonirana na prokurdskom skupu u Ankari, dodajući da je jedina razlika što bi se bomba iz Moskve aktivirala mobilnim telefonom.

Od početka ruske operacije u Siriji, promatrači su izrazili zarinutost kako je Rusija podložna osvetničkim napadima. Šef Pentagona Ashton Carter prošlog je tjedna reklao kako će ‘Rusija platiti cijenu korištenja svojih snaga u podršci režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada’, dodajući kako će to imati posljedice za samu Rusiju, koja s pravom strahuje od napada na nju.

Vođa Čečena Ramzan Kadyrov rekao je u četvrtak kako su njegove snage sigurnosti ubile tri militanta koji su, kako tvrdi, prošli obuku u kampovima Islamske države.

Komentiraj