Ministri vanjskih poslova deset zemalja članica Saveza jugoistočnih azijskih zemalja (ASEAN) sastali su se u nedjelju u Vientianeu, a tema sastanka sporno je pitanje Južnokineskog mora.

Stalni arbitražni sud u Den Haagu 12. srpnja donio je presudu protiv kineskih težnji prema Južnokineskome more, presudivši u korist Filipina. Kina je presudu odbacila kao ništavnu i nevažeću.

Deset azijskih članica ASEAN-a nije uspjelo postići jedinstveni odgovor na presudu, s ključnim kineskim saveznicama unutar bloka koje sprečavaju konsenzus.

Na otvorenju svečanosti u nedjelju, premijer Laosa Thongloun Sisoulith pozvao je ne jedinstvo  i kontinuitet “puta ASEAN-a”.

“Volio bih ponoviti  da bi ASEAN trebao i dalje održavati i poboljšavati ASEAN … kao put koji svima odgovara”, rekao je.

Međutim diplomati dvoje je li blok dovoljno jedinstven da donese bilo kakvu značajnu izjavu nakon presude stalnog arbitražnog suda u Hagu donesene 12. srpnja.

Sud smatra kako ne postoje dokazi da je Kina kroz povijest imala ekskluzivnu kontrolu nad tamošnjim vodama i resursima.

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa.

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost, te da čini “veliku štetu okolišu koraljnih grebena” gradeći umjetne otoke.

“Pošto ta komisija nema jurisdikciju, njihova odluka je prirodno ništavna i nevažeća”, smatra Kina, koja ne priznaje Stalni arbitražni sud.

Kina je već ranije najavila kako neće priznati odluku tog suda. Američki diplomatski, vojni i obavještajni dužnosnici istaknuli su kako će kineska reakcija na odluku suda znatno utjecati na odgovor drugih država, kao i SAD-a.

Ako primjerice kinesko naoružavanje na tom području ubrza ili eskalira, SAD i ostale države neće imati izbora, te će morati odgovoriti s novim i većim međunarodnim misijama za slobodu morskog i zračnog prostora, rekao je anonimni američki dužnosnik.

SAD i Kina često održavaju vojne vježbe na tamošnjem području, te se međusobno optužuju za njezinu militarizaciju.

Filipini su pozdravili odluku suda, ali su pozvali na “suzdržanost i trezvenost”, dok je Kina odmah priopćila da ne “priznaje i ne prihvaća” tu odluku.

Kina je ASEAN-ov najveći trgovački partner.

Sastanak će se proširiti u utorak kad će se održati istočnoazijski summit kad će se priključiti regionalni partneri među kojima su Kina, Japan i SAD.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.