Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u utorak je, na Vladin zahtjev, sazvao izvanrednu sjednicu Sabora za 8., 9., 10. i 11. rujna.

Sjednica će započeti u utorak, 8. rujna, u 9,30 sati, najavljeno je na Internetskim stranicama Hrvatskog sabora.

Izvanredno saborsko zasjedanje Vlada je zatražila kako bi se Sabor očitovao o njenim prijedozima izmjena zakona o socijalnoj skrbi, o trošarinama, o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kao i o zakonskim prijedlozima o stečaju potrošača i o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

 

  • Ustav propisuje da Sabor redovito zasjeda dva puta godišnje – između 15. siječnja i 15. srpnja, te između 15. rujna i 15. prosinca, sve sjednice sazvane izvan tih rokova su izvanredne.

 

Izvanredna sjednica saziva se na zahtjev predsjednice Republike, Vlade ili većine svih zastupnika u Saboru. Kada dobije zahtjev nekoga od tih predlagatelja, predsjednik Sabora dužan je izvanrednu sjednicu sazvati u roku osam dana.

Iako se sazivanje izvanredne sjednice u zadnje vrijeme spominjalo u kontekstu raspuštanja Sabora kako bi se održali parlamentarni izbori, zastupnici vladajuće koalicije tvrde da se Sabor neće raspustiti na izvanrednoj sjednici, već će nakon 15. rujna sazvati novu, redovitu sjednicu.

Neslužbenu informaciju da je u vladajućoj koaliciji navodno dogovoreno da će predsjednici Republike predložiti održavanje izbora najkasnije 15. studenoga, vladajući nisu željeli komentirati niti govoriti o tome kada će Sabor biti raspušten.

Parlamentarne izbore po Ustavu raspisuje Predsjednica Republike, najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora ili isteka mandata aktualnog saziva.

Komentiraj