Oko 5000 ljudi prosvjedovalo je u subotu u Berlinu protiv vladine otvorene politike prema imigrantima, objavila je policija.

Berlinska policija bila je u visokom stupnju pripravnosti s 1100 policajaca koji su održavali mir između antiimigrantskih prosvjednika i tri protuprosvjeda koji su okupili 800 ljudi.

Prosvjed je organizirala euroskeptična stranka Alternativa za Njemačku (AfD) pod sloganom “Azil treba ograničiti – crveni karton za Merkel”.

Zamjenik predsjednika AfD-a Aleksander Gauland i zastupnica u Europskom parlamentu Beatrix von Storch pozvali su birače da na izborima 2017. svrgnu Merkel s vlasti.

Na transparentima je među ostalim pisalo “Spasimo Njemačku. Zaustavimo Merkel.”, a jedan prosvjednik je govorio protiv multikulturalizma rekavši da je Njemačka već dovoljno “obojena”.

Gauland je dolazak imigranata usporedio s barbarskom invazijom Europe koja je dovela do pada Rimskog carstva.

Oko 20 neonacista opaženo je među pristašama AfD-a.

Komentiraj

FOTO:EPA/PAUL ZINKEN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.